Naar inhoud springen

Pico bello

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pico bello.

Pico bello is een pseudo-Italiaanse uitdrukking met een bijbehorend gebaar, dat betekent dat iets uitstekend of piekfijn in orde is.

De uitdrukking is waarschijnlijk een vervorming van piekfijn in iets wat lijkt op Italiaans. Hij heeft daardoor een theatrale lading.

Gebaar en gesticulatie

[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebaar pico bello bestaat uit het vouwen van wijsvinger en duim in een denkbeeldige cirkel en het naar boven uitstrekken en uitspreiden van de overige vingers. De uitgestrekte vingers bevinden zich vanuit de gebaarmaker gezien achter de denkbeeldige cirkel. Om het gebaar te benadrukken kan de hand een aantal keren een stukje heen en weer van voor naar achteren bewogen worden en kunnen de mondhoeken naar beneden worden gekruld. Dit gebeurt met name als het gebaar wordt gebruikt om waardering over iemands werk te uiten.

In het buitenland kan het gebaar ook andere betekenissen hebben. In Angelsaksische landen heeft het een vergelijkbare betekenis als in Nederland en België. Onder water wordt het gebaar gebruikt om te vragen en te antwoorden dat een duiker in orde (OK) is. Een andere betekenis echter is "nul", wat zowel negatief als positief kan zijn. Daarnaast verwijst het gebaar bijvoorbeeld in Turkije en diverse Zuid-Amerikaanse landen naar de anus en homoseksualiteit en wordt zo als vulgair gebaar gebruikt.

Zie de categorie OK (gesture) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.