Pierre Salinger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pierre Salinger
Pierre Emil George Salinger
Pierre Emil George Salinger
Geboren 14 juni 1925
San Francisco (Californië)
Overleden 16 oktober 2004
Cavaillon (Provence-Alpes-Côte d'Azur)
Politieke partij Democratische Partij
Beroep Politicus
Adviseur
Journalist
Auteur
Religie Rooms-katholiek
Senator voor Californië
Aangetreden 4 augustus 1964
Einde termijn 31 december 1964
Voorganger Clair Engle
Opvolger George Murphy
9e perschef van het Witte Huis
Aangetreden 20 januari 1961
Einde termijn 19 maart 1964
President John F. Kennedy
(1961–1963)
Lyndon B. Johnson
(1963–1964)
Voorganger James Hagerty
Opvolger George Reedy
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Pierre Emil George Salinger (San Francisco (Californië), 14 juni 1925Cavaillon (Provence-Alpes-Côte d'Azur), 16 oktober 2004) was een Amerikaans journalist, publicist en voorlichter en politicus. Na een aanvankelijke carrière in de journalistiek, trad hij in 1956 in dienst van senator John F. Kennedy. Hij werd zijn perschef en speelde in die hoedanigheid ook een belangrijke rol bij de verkiezingscampagne van 1960. Na de overwinning van Kennedy, werd hij perschef van het Witte Huis. Hij werd de architect van de persconferenties "nieuwe stijl", die vaak live op de televisie werden uitgezonden en waarbij journalisten de kans kregen om de president over willekeurig welk onderwerp te ondervragen. Na de moord op Kennedy werkte hij nog korte tijd onder diens opvolger Lyndon B. Johnson. Daarna zette hij zijn loopbaan voort als journalist (bij ABC), met een korte onderbreking in 1964 toen hij enkele maanden de staat Californië diende als senator namens de Democratische Partij.

Na het verongelukken van een Boeing 747 boven Long Island op 17 juli 1996, beweerde Salinger dat het ongeluk veroorzaakt was door een raket van de Amerikaanse marine. Hij gaf daarover als bron een document dat hij had gelezen op internet. Het klakkeloos voor waar aannemen wat op internet staat heet sindsdien het "Pierre Salinger-syndroom".

Salinger stelde in 2000 dat hij de Verenigde Staten zou verlaten als George W. Bush gekozen zou worden tot president. Toen dat daadwerkelijk gebeurde, voegde hij de daad bij het woord en vestigde zich in Frankrijk, waar hij tot zijn dood zou wonen.

Salinger schreef tal van (onder meer politiek getinte) werken.