Pierre Székely

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pierre Szekely)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pierre Székely
Pierre Székely (1994)
Pierre Székely (1994)
Persoonsgegevens
Geboren 11 juni 1923
Overleden 3 april 2001
Geboorteland Hongarije
Nationaliteit Frans (vanaf 1972)
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Pierre Székely (Boedapest, 11 juni 1923Parijs, 3 april 2001) was een Hongaars-Franse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken]

Székely groeide op in Boedapest en leerde tekenen, houtsnijden en met kleimodellen beelden vervaardigen. Vanaf 1941 kreeg hij les van de kunstenares Hanna Dallos. In 1944 werd hij geïnterneerd in een werkkamp, maar wist te ontsnappen en dook gedurende de rest van de Tweede Wereldoorlog in Boedapest onder. Hij leerde in Boedapest de kunstenares Vera Harsány kennen, waarmee hij in 1946 naar Frankrijk vertrok. Székely vestigde zich in Bures-sur-Yvette en kreeg in 1955 zijn eerste expositie in Parijs. Van 1955 tot 1976 woonde hij in Marcoussis.

Székely verkreeg in 1972, door bemiddeling van André Malraux, de Franse nationaliteit. Vanaf 1980 verbleef hij regelmatig in Perros-Guirec, waar hij als steenbeeldhouwer en taille directe met graniet uit Bretagne werkte.

In de Hongaarse stad Pécs bevindt zich een Museum Székely. Pécs is in 2010 Culturele Hoofdstad van Europa en het museum wordt ter gelegenheid daarvan gerestaureerd. Vele werken van Székely bevinden zich in musea, overheids- en particuliere collecties en in de openbare ruimte in Frankrijk en Japan. Diverse sculpturen zijn geplaatst in het beeldenpark van Pécs bij het Museum Székely.

Werken (selectie)[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

Externe links[bewerken]