Pieter Balten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter Balten
Een opvoering van de klucht 'Een cluyte van Plaeyerwater' op een Vlaamse kermis, detail
Een opvoering van de klucht 'Een cluyte van Plaeyerwater' op een Vlaamse kermis, detail
Persoonsgegevens
Geboren 1525, Antwerpen
Overleden 1584, Antwerpen
Beroep(en) Kunstschilder
Signatuur Signatuur
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Renaissance
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Pieter Balten (Antwerpen, 1525 - 1584), ook gekend als Peeter Balten en Pieter Baltens, was een Zuid-Nederlands kunstschilder.

Hij was volgens Karel van Mander lid van het Sint-Lucasgilde in 1559 en een opvolger van Pieter Bruegel de Oude.[1] Hij was een goed dichter en rederijker, die van tijd tot tijd samenwerkte met Cornelis Ketel.[1] Volgens het RKD was hij een genre- en landschapsschilder.

Balten, Brueghel en Mechelen[2][bewerken]

Andere kunsthistorici zien Balten als een tijdgenoot van Pieter Bruegel de Oude en niet als zijn opvolger. Toen Brueghel in 1551 in Mechelen de opdracht kreeg om de zijpanelen voor het altaar van de handschoenmakersgilde in de Sint-Romboutskathedraal te schilderen, werd Balten gevraagd om de binnenpanelen op doek te zetten. Bruegel kreeg deze opdracht samen met Balten van de Mechelse kunsthandelaar Claude Dorisi. Dorisi woonde in de Sint-Katelijnestraat, vlak bij de woning 't Vliegend Peert van Mayken Verhulst, Bruegels schoonmoeder. Het is zeer aannemelijk dat Mayken Verhulst Dorisi goed moet hebben gekend.

Externe links[bewerken]