Mayken Verhulst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mayken Verhulst
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 1518,
Mechelen
(Escudo de Malinas 1581.svg Heerlijkheid Mechelen)
Flag of the Low Countries.svg Zuidelijke Nederlanden
Overleden 1599,
Mechelen
(Escudo de Malinas 1581.svg Heerlijkheid Mechelen)
Flag of the Low Countries.svg Zuidelijke Nederlanden
Beroep(en) Kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Mayken Verhulst (Mechelen, 1518 – aldaar, 1599) was een Zuid-Nederlandse miniatuurschilder.[1]

Leven en werk[bewerken]

Verhulst was een dochter van de schilder Pieter Verhulst. Ze werd geboren in 't Vliegend Peert in Mechelen, tegenwoordig bekend als museum Het Zotte Kunstkabinet. Ze trouwde rond 1538 met Pieter Coecke van Aelst (1502-1550), een schilder afkomstig uit Aalst. Coecke huwde een eerste maal met Anne Mertens. Ze woonden aan de Lombardenvest in Antwerpen. Coecke opende na 1545 een atelier in Brussel. Een van zijn gezellen was Pieter Bruegel de Oude, hij trouwde in 1563 met hun dochter Mayken Coecke.

Na het vroegtijdig overlijden van Pieter Bruegel en, negen jaar later, van zijn vrouw Mayken Coecke, nam grootmoeder en weduwe Mayken Verhulst de twee zoontjes van Pieter en Mayken in huis, de later bekende Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude, en zorgde voor hun opleiding.[2]

Er is geen werk bewaard gebleven dat aantoonbaar kan worden toegewezen aan Verhulst. Ze wordt meer en meer geïdentificeerd met de monogrammist van Brunswijk. Het monogram IMV kan als volgt worden gelezen Inventor Mayken Verhulst. De grote M verwijst altijd naar de voornaam, de kleine v verwijst altijd naar de familienaam. Geschiedschrijver Lodovico Guicciardini noemt haar in 1567 een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars in de Nederlanden.[3] Ze werd mentor van haar schoonzoon Pieter Bruegel de Oude en leerde, volgens Karel van Mander, de beginselen van het schildersvak aan haar kleinzoons Jan en Pieter.

Biografie[bewerken]