Piet Blom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pieter Blom)
Piet Blom
Piet Blom
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederlandse
Geboortedatum 8 februari 1934
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 8 juni 1999
Overlijdensplaats Denemarken
Beroep architect, ontwerper
Werken
Belangrijke gebouwen De Kasbah in Hengelo, 't Speelhuis in Helmond, Kubuswoningen (Helmond) en kubuswoningen Rotterdam
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Bioscoopjournaals uit 1974 over Pieter Blom en het Kasbah-project in Hengelo (Overijssel)

Piet (Pieter) Blom (Amsterdam, 8 februari 1934Denemarken, 8 juni 1999) was een Nederlands architect.

Ontwerptekening van een kubuswoning

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Blom werd geboren op Ferdinand Bolstraat 84 driehoog; zijn vader had een aardappelhandel op Saenredamstraat 64, eveneens in De Pijp (en niet in de Jordaan, zoals vaak wordt geschreven). Hij volgde een opleiding tot timmerman en bouwkundig tekenaar en studeerde vervolgens in 1959 af in de architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Hij was daar leerling van Aldo van Eyck.

Blom is onder meer bekend van het sociëteitsgebouw en mensa de Bastille[1] van de Universiteit Twente in Enschede (1964-1969), De Kasbah in Hengelo (1969-1973), de kubuswoningen en het afgebrande Theater 't Speelhuis in Helmond (1972-1976),[2] de kubuswoningen in Rotterdam (1978-1984) en de Gesloten Stad (1993) in de wijk Kattenbroek in Amersfoort. In al deze gevallen gaat het om woningen op kolommen; hierdoor ontstaat daaronder ruimte voor winkels en andere gemeenschappelijke voorzieningen.

Mede doordat Blom vasthield aan zijn principes, werden in de jaren tachtig niet bijzonder veel gebouwen van zijn hand gebouwd. In de jaren negentig kreeg hij nog enkele opdrachten, waaronder enkele woningen en een villa (Woonhuis de Waal of Russisch paleisje, 1994) in Amersfoort.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Abel Blom[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn zoon, Abel Blom, is jaren bij het bureau van Van Eyck werkzaam geweest. Samen met Van Eyck en Herman Hertzberger behoort Piet Blom tot de internationaal bekende vertegenwoordigers van het structuralisme.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hiddema, Seerp (1984). Piet Blom en de kunst van het bouwen, met foto's van Ger van der Vlugt e.a., Academie Minerva Pers, Groningen, ISBN 90-232-2086-2. Overzicht van zijn werk t.g.v. de officiële opening van de nieuwbouw van de Academie voor beeldende kunsten te Groningen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]