Pieter Jansen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter Jansen
Jansen in 2013
Jansen in 2013
Algemene informatie
Volledige naam Pieter (P.J.P.M.) Jansen
Geboren 29 februari 1956
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) HaFaBramuziek
Beroep dirigent, pianist en slagwerker
Instrument(en) slagwerk, piano
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Pieter (P.J.P.M.) Jansen (Heer, 29 februari 1956) is een Nederlands dirigent, pianist en slagwerker.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jansen studeerde piano bij Jo Dusseldorp en Jean Antonietti, slagwerk bij Jean Semmeling en harmonie- en fanfaredirectie bij Piet Stalmeier aan het Conservatorium Maastricht en begon zijn carrière in 1978 als aanvoerder slagwerk/pauken bij het Limburgs Symfonie Orkest. Vanaf 1985 werd hij als hoofdvakdocent slagwerk en Harmonie- en Fanfare directie aangesteld aan het Maastrichts Conservatorium.

Als dirigent van Harmonie Diligentia Eckelrade, Harmonie St. Aemiliaan Bleijerheide, Koninklijke Philharmonie Bocholtz en Harmonieorkest "Concordia", Treebeek behaalde hij landstitels.

Heinz Friesen heeft een belangrijke rol gespeeld in Pieter Jansen zijn ontwikkeling als dirigent.Aan de samenwerking tussen Friesen en Jansen kwam een einde toen Jansen in mei 1996 werd aangesteld bij de Koninklijke Landmacht als chef-dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel te Den Haag.

In april 2001 volgde de overstap naar de Koninklijke Marine ten gevolge van zijn benoeming aldaar als dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine te Rotterdam. Vanaf maart 2008 tot december 2011 was Pieter Jansen binnen de krijgsmacht aangesteld als Inspecteur Militaire Muziek Krijgsmacht.

Sinds 2018 geeft Pieter Jansen leiding aan de klassieke afdeling van het Conservatorium Maastricht.

Pieter Jansen is nationaal en internationaal actief als jurylid bij concoursen voor symfonische blaasmuziek, docent voor masterclasses en als gastdirigent.