Pinguipedidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pinguipedidae
Parapercis binivirgata
Parapercis binivirgata
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Onderklasse: Neopterygii
Infraklasse: Teleostei (Beenvissen)
Superorde: Acanthopterygii (Stekelvinnigen)
Orde: Perciformes (Baarsachtigen)
Onderorde: Trachinoidei (Pietermanachtigen)
Familie
Pinguipedidae
Afbeeldingen Pinguipedidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pinguipedidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Pinguipedidae vormen een familie van vissen die tot de orde van baarsachtigen (Perciformes) behoort. Soms worden deze vissen ook aangeduid als krokodilvissen of zandbaarzen.

Kenmerken[bewerken]

Deze vissen leven op de bodem en werden vroeger ook wel Parapercidae en Mugilioididae genoemd. De vissen leven in tropische en subtropische gebieden in de drie grote oceanen. De vissen hebben een langgerekt, cilindervormig lichaam met een spitse bek. De rug- en staartvin zijn lang. De dieren worden over het algemeen 8 tot 30 centimeter lang, hoewel de Prolatilus jugularis een lengte van 40 centimeter kan bereiken, de beide soorten van het geslacht Pinguipea 50 tot 70 centimeter en de beide soorten van het geslacht Pseudopercis zelfs 120 centimeter kunnen worden. Ze wachten op de bodem kleine voorbijzwemmende vissen op om ze vervolgens te verschalken.

Geslachten[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Imamura & Yoshino (2007). Ryukyupercis, a new genus of pinguipedid fish for the species Parapercis gushikeni (Teleostei: Perciformes) based on the phylogenetic relationships of the family.. Raffles Bulletin of Zoology Suppl 14: 94ff. .