Pincho

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pintxos)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pinchos in Bermeo
Pinchos in een bar in Donostia-San Sebastián

Een pincho (Spaans voor ´doorn´ of ´stekel´[1], Baskisch pintxo, Asturisch pinchu) is een snack of hors-d'oeuvre die veelal gegeten wordt in bars in Noord-Spanje, vooral in Cantabrië, Asturië, Baskenland en Navarra. Doordat pinchos meestal geconsumeerd worden in horecagelegenheden in het bijzijn van vrienden en familie bezitten deze snacks een sterk sociaal component. In Baskenland en Navarra worden pinchos beschouwd als de hoeksteen van de lokale cultuur en samenleving.

Pinchos zijn verwant aan de tapas met het belangrijkste verschil dat pinchos vaak worden gespiesd, meestal aan brood[2]. Dit dient niet verward te worden met braadspitten, die in Latijns-Amerika ook pinchos worden genoemd. Bij een braadspit is de spies vereist om het eten te bereiden, in tegenstelling tot de spies in pinchos.

Baskische pintxo[bewerken]

De in Baskenland en Navarra populaire pinchos bestaan daar doorgaans uit kleine plakken brood waarop één of meerdere ingrediënten worden bevestigd met behulp van een spies of prikker. Deze spies of prikker wordt tevens gebruikt om te achterhalen hoeveel pinchos een klant heeft gegeten. Pinchos worden vaak genuttigd met een glas jonge witte wijn (txikito) of bier (zurito).

Vrijwel elk denkbaar ingrediënt kan op het brood gespiesd worden, maar in Baskenland zijn heek, kabeljauw, ansjovis, Spaanse tortilla, gevulde pepers en kroketten de meest voorkomende. Pinchos kunnen ook zeer uitgebreid worden bereid, waarbij gebruikgemaakt wordt van dure soorten vis, vlees en zeevruchten.

Zie ook[bewerken]