Naar inhoud springen

Pipistrel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pipistrel
Pipistrel Virus
Oprichting 1989
Oprichter(s) Ivo Boscarol
Eigenaar Textron (sinds maart 2022)
Hoofdkantoor Ajdovščina, Slovenië
Werknemers 250
Sector Bouwer van lichte sportvliegtuigen
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
Pipistrel Sinus
Montagehal Pipistrel

Pipistrel is een Sloveense fabrikant van lichte sportvliegtuigen, ultralight-vliegtuigen en zweefvliegtuigen. De firma Pipistrel is een voortrekker op het gebied van elektrische sportvliegtuigen die zijn geconstrueerd van lichte composietmaterialen.[1]

Pipistrel is opgericht door Ivo Boskarol, pionier op het gebied van gemotoriseerde hanggliders (ultralight trikes) en ultralight-vliegtuigen. Pipistrel heeft diverse types ultralight trikes geproduceerd, maar is hier in het jaar 2000 mee gestopt. Hierna richtte de firma Pipistrel zich met succes geheel op het construeren van lichte composiet sportvliegtuigen. Van de hoogdekker Pipistrel Virus en Sinus toestellen zijn meer dan 1000 exemplaren verkocht.

Elektrische vliegtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Pipistrel Velis Electro

Vanaf 2007 experimenteert Pipistrel met elektrische vliegtuigen. In dat jaar kwam het Taurus zweefvliegtuig met elektrische hulpmotor in productie. In 2015 kwam de hoogdekker Alpha Electro op de markt. Een volledig elektrisch lesvliegtuig dat ruim een uur in de lucht kan blijven. Het vliegtuig kan in 45 minuten weer worden opgeladen.

Pipistrel experimenteert ook met de toepassing van waterstof brandstofcellen in de luchtvaart. En doet via het dochterbedrijf “Pipistrel Vertical Solutions” onderzoeknaar bemande en onbemande VTOL (verticaal opstijgende en landende) luchtvaartuigen.

Modellen[bewerken | brontekst bewerken]

Pipistrel Panthera

Lichte sportvliegtuigen en zweefvliegtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Elektrische vliegtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Ultralight trikes (uit productie)[bewerken | brontekst bewerken]

VTOL[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]