Pitvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pitvis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2015)
Pitvis (Callionymus lyra), mannetje.
Pitvis (Callionymus lyra), mannetje.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Perciformes (Baarsachtigen)
Onderorde:Gobioidei
Familie:Callionymidae (Pitvissen)
Geslacht:Callionymus
Soort
Callionymus lyra
(Linnaeus, 1758)
Calyr f0.gif
Afbeeldingen Pitvis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pitvis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De gewone pitvis (Callionymus lyra) is een straalvinnige zeevis uit de familie van pitvissen, orde van baarsachtigen (Perciformes). Het is een opvallende verschijning, met name het mannetje.

Uiterlijk[bewerken]

Deze vis wordt 25 tot 30 cm lang en heeft een afgeplatte buik. De ogen bevinden zich boven op de kop. Bij mannetjes is de voorste rugvin sterk verlengd en heeft de tweede rugvin een karakteristiek patroon met blauwe lijnen en vlekken op een geelachtige ondergrond. Vrouwtjes en onvolwassen vissen hebben duidelijk drie donkerbruine banden over de flank en zes bruine vlekken.

Op het kieuwdeksel zitten vier stekels. De eerste rugvin heeft 4 stekels, de tweede rugvin 8 - 10 vinstralen. de aarsvin heeft 9 vinstralen.

Mannetjes zijn mooier van kleur dan de vrouwtjes en hebben langere vinnen. Tevens worden mannetjes iets langer.

Leefwijze[bewerken]

De gewone pitvis leeft boven zand- en modderbodems op 10 tot 430 meter diepte. De vis graaft voedsel uit de bodem, maar jaagt ook in het water. De gewone pitvis paait in ondiep water na een balts. Het paar houdt elkaar met de vinnen vast en vormt zo met de anale vinnen een soort trechter waaruit kuit en hom samenkomen.

De gewone pitvis komt voor in de Atlantische Oceaan, ten zuiden IJsland en Noorwegen tot Mauritanië, in het Middellandse Zeegebied, Gibraltar en Algerije, de westelijke Zwarte Zee, de Egeïsche Zee en Adriatische Zee, de Azoren en de Canarische Eilanden.

De pitvis is algemeen aan de kusten van de Lage Landen. Er zijn diverse volksnaamen voor deze vis zoals schelvisduivel, spinvis en pilatusvisje.

De rasterpitvis (Callionymus reticulatus), komt voor in vergelijkbare habitats als de gewone pitvis (soms komen ze samen voor); vooral de jonge exemplaren en de vrouwtjes zijn dan lastig op soort te determineren.

Relatie met de mens[bewerken]

De gewone pitvis is niet van belang voor de commerciële visserij. De vis is in veel openbare zeeaquaria te bezichtigen.

Externe links[bewerken]