Plan C (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Martix (overleg | bijdragen) op 30 mei 2016 om 23:53. (èn --> én (zie o.a. Gebruiker:GuppieB52#Projecten en Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Plan C
Plan C vanaf de Oude Haven
Locatie
Locatie Oude Haven, Rotterdam
Status en tijdlijn
Oorspr. functie bedrijfsverzamelgebouw
Opening 4 maart 1889
Sluiting 14 mei 1940
Architectuur
Bouwstijl Beaux-Arts
Bouwinfo
Architect Constantijn Muysken
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Plan C was een bedrijfsverzamelgebouw in Rotterdam. Het is in 1880 ontworpen door architect Constantijn Muysken en werd op 4 maart 1889 geopend. Bij het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 is Plan C verloren gegaan.

Plan C was een onderdeel van een stedenbouwkundige ingreep van de directeur van Gemeentewerken Rotterdam, G.J. de Jongh. Het gebied tussen de Kolk en de Oude Haven werd opnieuw ingericht in verband met de verkeersproblemen (op het land én het water) in dit gebied. Plan A en B waren twee bruggen die deel uitmaakten van het plan, Plan C was het bedrijfsverzamelgebouw.

Plan C had een vierhoekige plattegrond. Op de begane grond waren winkels gevestigd. Aan de kant van de Oude Haven en de Kolk waren arcades waardoor mensen bij regen droog konden winkelen. Er was een expeditiehof voor de bevoorrading van winkels. In de twee verdiepingen erboven waren kantoren en woningen. De gevels van Plan C waren opgetrokken in natuursteen en baksteen in Beaux-Arts-stijl.

Onder Plan C waren twee doorgangen voor de scheepvaart tussen de Kolk en de Oude Haven.

Aan de noordzijde van de Oude Haven is nog steeds de balustrade van Plan C te zien. De onderdoorgangen zijn na het bombardement afgesloten. De naam Plan C leeft weer voort in het 'Theatercafé Plan C' dat gevestigd is in het Oude-Havengebied in Rotterdam.[1]