PlastiCuffs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Plasticuffs)
Plastic handboeien.

PlastiCuffs (ook wel genoemd FlexiCuffs) zijn een type handboeien waarbij de handen aan elkaar kunnen worden bevestigd door middel van een plastic band. Ze zijn qua toepassing gelijk aan metalen handboeien, maar zijn per stuk veel goedkoper en lichter. PlastiCuffs kunnen daarentegen slechts eenmaal worden gebruikt.

PlastiCuffs zijn gebaseerd op tiewraps, die al eerder werden gebruikt om personen te boeien. Dit kan door een enkele tiewrap om beide polsen te doen of door twee tiewraps aan elkaar te bevestigen. Het gebruik van gewone tiewraps voor dit doel is echter gevaarlijk, omdat door deze slechts een klein beetje te strak aan te trekken, de bloedsomloop kan worden afgeknepen. Door de scherpe randen van de plastic strips kunnen ook snijwonden ontstaan.

Recentelijk[(sinds) wanneer?] zijn tiewrap-producenten dan ook begonnen met de productie van PlastiCuffs en vergelijkbare producten, waarbij de twee aan elkaar bevestigde tiewraps nu worden verkocht als een enkel product. Meestal zijn ze vervaardigd van nylon en kosten ze ongeveer tien cent per stuk.

Voor de persoon die geboeid wordt, zijn PlastiCuffs minder comfortabel. Dit geldt zeker wanneer ze niet zorgvuldig worden aangebracht. De gebruiker dient er dan ook voorzichtig mee om te gaan en opgeleid te worden in het gebruik. Sommige modellen kunnen zo strak worden aangebracht dat de bloedsomloop wordt afgeknepen, net als met gewone tiewraps.

Iemand geboeid met PlastiCuffs achter de rug.

De lage prijs en het beperkte gewicht maken PlastiCuffs populair bij bijvoorbeeld de Mobiele Eenheid voor gebruik tijdens demonstraties. Hierbij bestaat immers de mogelijkheid dat grote aantallen personen moeten worden aangehouden. De enige mogelijkheid om ze te openen, is het doorknippen met een tang of doorsnijden. Wanneer demonstranten zich op arrestaties hebben voorbereid, zouden ze een sleuteltje van politiehandboeien bij zich kunnen dragen. Deze is eenvoudig te verstoppen, maar een kniptang valt beduidend meer op en is lastiger onopvallend mee te dragen.

Ook in het leger worden PlastiCuffs regelmatig gebruikt. Ze zijn vaak te zien op foto's van krijgsgevangenen, zoals die gemaakt van de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis.

Zie de categorie Plastic handboeien van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.