Plateau van Spekholzerheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S. Plateau van Spekholzerheide

Het Plateau van Spekholzerheide is een klein plateau in Nederlands Zuid-Limburg dat ontstaan is door de erosie van omliggende rivieren en beken. Het gebied is een golvende laagvlakte. Ze strekt zich uit over de Kerkraadse buurten Gracht, Heilust, Kaalheide en Spekholzerheide en naar die laatste is het plateau vernoemd.

Aan de zuidwestzijde gaat het relatief lagere plateau op in het hogere Plateau van Ubachsberg en verder naar het zuiden het Plateau van Bocholtz. Aan de noordwestzijde wordt het plateau begrensd door het dal van de Geleenbeek en de Caumerbeek die daar ontspringen in het Bekken van Heerlen. Aan de noordzijde loopt er een lage rug dat uitkomt bij het Plateau van Nieuwenhagen. Aan de oostzijde wordt het plateau begrensd door de Anstelerbeek (met aan de andere zijde het Plateau van Kerkrade) en in het zuidoosten door de Crombacherbeek.

Aan de oostkant snijdt de beek Vloedgraaf in het plateau, samen met de Anstelerbeek, waardoor er een steile helling is ontstaan. Boven op deze helling bouwde men in de Romeinse tijd de Romeinse villa Kaalheide.