Plateelbakkerij Haga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plateelbakkerij Haga: Vaas met beschildering van vlinders en planten in geel en bruin op groen fond, met lusterglazuur. Ontwerp van Chris Lanooy, Philip van Praag. 1906-1907 (Rijksmuseum Amsterdam)

De Plateelbakkerij Haga te Purmerend ontstond in 1904 door de samenvoeging van de 'N.V. Terracotta- en Aardewerkfabriek Haga' uit Den Haag en de firma 'N.S.A. Brantjes & Co' te Purmerend. Het Haagse bedrijf 'Haga' was daarvoor gevestigd aan het Noordeinde en stond beter bekend onder de naam de 'beeldenfabriek H.F. Antheunis'.

Chris van der Hoef en Chris Lanooy waren enkele belangrijke ontwerpers van het bedrijf. Haga verkreeg het reproductierecht van plastieken van kunstenaars als Johan Altorf, Toon Dupuis, August Falise, Chris van der Hoef en J.H. Texeira de Mattos. Haga werd in 1907 overgenomen door de Amstelhoek, dat vervolgens in 1910 verkocht werd aan 'De Distel'. In 1922 werd 'De Distel' verkocht aan het Goudse Goedewaagen, die daarmee de rechten verwierf op de oorspronkelijke modellen van Haga.

Zie ook[bewerken]