Poederbrief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een poederbrief is een brief die mogelijk biologische ziekteverwekkers bevat. De laatste jaren[wanneer?] komt de term poederbrief regelmatig in het nieuws, omdat mensen met behulp van zo'n poederbrief hun onvrede willen tonen aan belangrijke personen. Wanneer een poederbrief wordt geopend, komt er een stof vrij die door middel van aanraking of inademing voor infectie en mogelijk de dood kan zorgen.

Procedure[bewerken]

Wanneer het risico bestaat dat men te maken heeft met een poederbrief, wordt aangeraden de brief niet te openen maar te laten liggen. Het afdekken van de brief met folie minimaliseert besmetting. Alle ramen en deuren moeten dicht om verspreiding door de lucht te voorkomen. Daarna moet men contact opnemen met de politie. Die zal onderzoek verrichten naar personen die de brief nog meer hebben aangeraakt en zal proberen de daders op te sporen.

Miltvuur[bewerken]

In oktober en november 2001 werden in de Verenigde Staten een aantal brieven met miltvuursporen aan personen en instanties gestuurd, die bij het openmaken vrij kwamen en leidden tot 22 besmettingen die 5 slachtoffers eisten. De daders zijn onbekend gebleven.

Nepbrieven[bewerken]

In Europa zijn nog nooit poederbrieven met sporen van miltvuur aangetroffen. Het grootste deel van de poederbrieven bevat geen ziekteverwekkers, maar meel, stijfsel, waspoeder of andere poederachtige substanties. Hierdoor wordt paniek gezaaid, wat meestal ook de bedoeling is van de afzender.

Ook bij neppoederbrieven hoort men altijd contact op te nemen met de politie. Hoewel dit veel onnodig ongemak voor alle betrokkenen zal veroorzaken mag men met miltvuur geen enkel risico nemen.

Beluister

(info)