Naar inhoud springen

Police Academy (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Police Academy
Officieel gesticht[1]
Tagline The new police recruits. Call them slobs. Call them jerks. Call them gross. - Just don't call them when you're in trouble
Alternatieve titel(s) Officieel gesticht
Regie Hugh Wilson
Producent Paul Maslansky
Scenario Neal Israel
Pat Proft
Hoofdrollen Steve Guttenberg
G.W. Bailey
George Gaynes
Muziek Robert Folk
Montage Zach Staenberg
Robert Brown
Cinematografie Michael D. Margulies
Distributie Warner Bros
Première 1984
Genre Komedie / misdaad
Speelduur 96 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 4,5 miljoen
Opbrengst US$ 81 miljoen[2]
Gewonnen prijzen 1
Vervolg Police Academy 2: Their First Assignment
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Police Academy is een film uit 1984 en vormt de eerste film in de reeks Police Academy-films. De film werd geregisseerd door Hugh Wilson, en de hoofdrollen werden vertolkt door Steve Guttenberg, G.W. Bailey en George Gaynes.

De film bracht in totaal $146 miljoen op, en was daarmee de meest succesvolle in de reeks Police Academy-films. Van alle Police Academy-films wordt deze door fans als de beste gezien.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Vooraanzicht van de academie. Boven de ingang zit Lassards bureau

Vanwege een tekort aan politiemensen stelt de nieuwe vrouwelijke burgemeester, Mary Sue Beal, de toelatingseisen voor de politieacademie naar beneden bij. Voortaan hoeven nieuwe rekruten niet meer aan bepaalde eisen betreffende lengte, gewicht en huidkleur te voldoen. Meteen meldt zich een grote diversiteit aan personen aan, de een nog eigenaardiger dan de ander.

Commissaris Hurst en inspecteur Harris walgen van dit zootje ongeregeld dat zich heeft aangemeld en willen hen zo snel mogelijk wegwerken. Maar in plaats van ze weg te sturen stellen ze commandant Lassard voor om de training extra zwaar te maken, in de hoop dat de nieuwe rekruten zo zelf afhaken. Harris geeft Copeland en Blankes, twee in zijn ogen voorbeeldige rekruten, de taak hem hierbij te helpen.

Een van de rekruten is parkeerwachter en veelpleger Carey Mahoney. In plaats van een gevangenisstraf uit te zitten moet hij als alternatieve straf veertien weken de opleiding tot agent volgen. Mahoney voelt er niks voor om agent te worden en probeert op elke mogelijke manier van de academie te worden gestuurd. Hij zoekt zelfs Lassard op om hem ervan te overtuigen dat hij nooit een goede agent zal zijn. Lassard meldt echter dat hoofdinspecteur Reed, een politieagent waarmee Mahoney al vaak te maken heeft gehad, hem heeft verteld Mahoney niet vroegtijdig te laten vertrekken.

Al snel ontwikkelt zich een vijandschap tussen Mahoney en Harris, die elkaar zo veel mogelijk dwars proberen te zitten. Ondanks Harris' pesterijen begint Mahoney de opleiding steeds meer te waarderen. Hij denkt er serieus over na om toch agent te worden. Hij helpt zelfs rekruut Moses Hightower met zijn voorbereidingen voor het rijexamen.

Bij het rijexamen rijdt Laverne Hooks per ongeluk over de tenen van Copeland. Wanneer Hightower voor haar opkomt, nadat Copeland een racistische opmerking maakt, wordt hij van de academie weggestuurd door Harris. Kort daarop ontstaat er een vechtpartij in de kantine van de academie, waar Mahoney ook bij betrokken is. Hij neemt alle schuld op zich en wordt op non-actief gesteld.

Een achteloos weggegooide appel door de stuntelige cadet Fackler vormt het begin van een kettingreactie aan gebeurtenissen, die uiteindelijk leiden tot een enorme rel in de stad. Dit is de kans voor de rekruten om zich te bewijzen. Mahoney gaat toch mee. Een naamloze crimineel ontwapent Copeland en Blankes en gijzelt Harris. Mahoney komt hem te hulp, maar wordt ook gevangen. Uiteindelijk is het Hightower, die kwam kijken wat er aan de hand was, die de situatie redt. Hooks rekent de crimineel in.

Hightower wordt weer toegelaten tot de academie. Hij en Mahoney krijgen beiden een onderscheiding voor hun optreden, als eerste rekruten ooit.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Guttenberg, Steve Steve Guttenberg Cadet Carey Mahoney
Cattrall, Kim Kim Cattrall Cadet Karen Thompson
Bailey, G.W. G.W. Bailey Inspecteur Thaddeus Harris
Smith, Bubba Bubba Smith Cadet Moses Hightower
Scott, Donovan Donovan Scott Cadet Leslie Barbara
Gaynes, George George Gaynes Commandant Eric Lassard
Rubin, Andrew Andrew Rubin Cadet George Martín
Graf, David David Graf Cadet Eugene Tackleberry
Easterbrook, Leslie Leslie Easterbrook Rechercheur Debbie Callahan
Winslow, Michael Michael Winslow Cadet Larvell Jones
Ramsey, Marion Marion Ramsey Cadet Laverne Hooks
Scott, Debralee Debralee Scott Mrs. Fackler
Mahler, Bruce Bruce Mahler Cadet Douglas Fackler
Ross, Ted Ted Ross Hoofdinspecteur Reed
Robertson, George R. George R. Robertson Chef commissaris Henry J. Hurst
Thomson, Scott Scott Thomson Cadet Chad Copeland
Hoffman, Brant von Brant von Hoffman Cadet Kyle Blankes
Spelvin, Georgina Georgina Spelvin Prostituee
Lennox, Doug Doug Lennox Hoofdschurk

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Paul Maslansky, de producent van de filmserie, kreeg het idee voor de film toen hij in San Francisco een groep rekruten van de politie zag. Het viel hem op dat de rekruten sterk van elkaar verschilden, het waren mannen en vrouwen van verschillende lengte, gewicht en huidskleur. Hij vroeg een agent waarom dit zo was. Het antwoord was dat de richtlijnen van de politieschool waren versoepeld. Dit gaf Maslansky het idee voor een film waarin deze richtlijnen soepeler werden, en wat voor gevolgen dit zou hebben.

De film bracht $81.198.894 op in de Amerikaanse bioscopen, waarmee het de op vijf na succesvolste film van 1984 was in Amerika. Wereldwijd bracht de film $146 miljoen op. Op Rotten Tomatoes scoort de film 47% aan goede beoordelingen. Roger Ebert van de Chicago Sun-Times gaf de film 0 sterren.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 1985 won de film in Duitsland een Golden Screen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hugh Wilson heeft zelf ook een rol in de film.
  • Robert Conrad was de eerste keus voor de rol van Eric Lassard, maar wees de rol af.
Zie de categorie Police Academy (film) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.