Polymerus vulneratus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Polymerus vulneratus
Polymerus vulneratus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Polymerus
Hahn, 1831
Soort
Polymerus vulneratus
(Panzer, 1806)
Originele combinatie
Lygaeus vulneratus Panzer, 1806
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Polymerus vulneratus is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Georg Wolfgang Franz Panzer in 1806 als Lygaeus vulneratus.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De langwerpig ovaal gevormde, geelachtig of grijsachtig groene wants is macropteer en kan 4 tot 5 mm lang worden. Het lichaam is bedekt met een groot aantal zwarte haren en zilverglanzende schubachtige haartjes. Het scutellum is zwart met een gele punt aan de onderkant. Het halsschild heeft vaak zwarte vlekken inhet midden en aan de zijkanten. Het uiteinde van het ondoorzichtige deel van de voorvleugels, de (cuneus), is rood met een gele bovenkant en gele punt aan de onderkant. De wants heeft een zwarte kop met duidelijke gele vlekken naast de ogen. Van de gele pootjes zijn de achterdijen meestal roodbruin met twee bruine ringen. De antennes zijn geheel geelbruin of roodbruin.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De wantsen komen als eitje de winter door en de soort kent een enkele generatie in het jaar. De imagines kunnen van mei tot september aangetroffen worden op zandgronden langs de kust op diverse kruiden zoals vlieszaad (Corispermum), loogkruid (Salsola) en geel walstro (Galium verum).

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is zeldzaam in Nederland en komt alleen in de kustprovincies voor. De verspreiding is Holarctisch, van Europa tot Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: