Pom (gerecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pom, net uit de oven

Pom is een Surinaamse ovenschotel van Joodse oorsprong.[1] Het basisingrediënt is afkomstig van de wortelknollen van de tayer (Xanthosoma sagittifolium) die in heel Zuid-Amerika groeit, ook in het binnenland van Suriname. In de volksmond noemt men deze tayer pongtaya of pomtayer en het daaruit bereide gerecht noemt men pom. Pomtayer werd door de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika gekookt gegeten. De Joodse Surinamers hebben er indertijd een ovenschotel met onder andere vlees van gemaakt.

In Nederland is kant-en-klare pomtayer, geraspt en diepgevroren, verkrijgbaar. Kip, zoutvlees en specerijen zijn de andere ingrediënten. Pom wordt in een vuurvaste ovenschaal in de oven bereid. De gekruide vulling van kip en rundvlees wordt van tevoren gebraden.

Pom wordt gegeten als hoofdgerecht op (verjaardags)feesten, familiebijeenkomsten en andere speciale gelegenheden zoals Pasen en Kerstmis. Het wordt gegeten met witte rijst maar ook als hapje tussendoor op brood als 'broodje pom'. Pom heeft een vrij milde smaak.

Evenals roti geniet pom een grote populariteit onder alle bevolkingsgroepen en het heeft een vaste plek in het Surinaams menu. Het is ook in Nederland een bekend gerecht.[bron?]