Pontassieve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pontassieve
Gemeente in Italië Vlag van Italië
Pontassieve (Italië)
Pontassieve
Situering
Regio Toscane (TOS)
Provincie Florence (FI)
Coördinaten 43° 46′ NB, 11° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 114,4 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
20.198[1]
(180 inw./km²)
Hoogte 108 m
Overig
Postcode 50065
Netnummer 055
Beschermheilige Michaël (aartsengel)
Naam inwoner pontassievesi
ISTAT-code 048033
Portaal  Portaalicoon   Italië

Pontassieve is een gemeente in de Italiaanse provincie Florence, dicht bij Fiesole, waar de rivieren de Arno en de Sieve samenkomen. Pontassieve ligt in de regio Toscane en telt 20.581 inwoners (31-12-2004). De oppervlakte bedraagt 114,4 km², de bevolkingsdichtheid is 180 inwoners per km².

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Pontassieve ontstond rond 1375 nadat Florence besloot omwille van de strategische ligging van de plaats een kasteel te bouwen. De nederzetting die opkwam werd in eerste instantie, naar het kasteel, met de naam Castello di San Michele Arcangelo ("Kasteel van de Heilige Aartsengel Michaël") aangeduid. De huidige naam, Pontassieve, refereert aan de brug over de rivier Sieve, de belangrijkste verbinding tussen de Republiek Florence en de streken Mugello, Casentino en de stad Arezzo.

De eerste huizen van Pontassieve werden gebouwd rondom de brug. Het zo ontstane dorp lag lager dan het grote kasteel gebouwd door de Florentijnen. Omdat het dorp voor de Florentijnen maar een voorpost was, werd er weinig aandacht besteed aan de lokale economie, die daardoor voornamelijk op zelfvoorzienendheid gericht was.

Aan het einde van de achttiende eeuw kwamen de hertogen van Lorena aan de macht. De hertogen openden onder meer twee nieuwe wegen die Pontassieve verbonden met Casentino en Emilia-Romagna. Dit betekende een stimulans voor de groei van de plaatselijke economie.

De bouw van een spoorweg tussen Florence en Rome in 1859 had ook een positieve invloed op de lokale economie. De bouw van deze belangrijke spoorweg, en later ook de bouw van de spoorweg naar Borgo San Lorenzo en Faenza, gaf de stad de mogelijkheid om ook in industrieel opzicht te groeien.

In 1861 werd Pontassieve door Koning Victor Emanuel II geannexeerd en bij het Koninkrijk Italië gevoegd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Pontassieve erg geleden onder bombardementen, vanwege de belangrijke spoorwegverbindingen. Niet alleen de spoorwegen, maar ook de stad zelf zijn meerdere malen heftig gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen, wat als gevolg heeft gehad dat er bijna niets meer overgebleven was. Het huidige aanzicht van Pontassieve is hoofdzakelijk te danken aan de wederopbouw die na de oorlog heeft plaatsgevonden. In het centrum van de stad is het middeleeuwse uiterlijk nog wel steeds aanwezig.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

In Pontassieve staat een van de bekendste bruggen uit de middeleeuwen. Deze brug heet "Ponte Mediceo".

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Inwoneraantal
1991 20.439
2001 20.610

Pontassieve telt ongeveer 8158 huishoudens. Het aantal inwoners steeg in de periode 1991-2001 met 0,8% volgens cijfers uit de tienjaarlijkse volkstellingen van ISTAT.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente ligt op ongeveer 108 m boven zeeniveau.

De gemeente bestaat uit de volgende frazione: Acone, Colognole, Doccia, Le Falle, Le Sieci, Fornello, Lubaco, Madonna del Sasso, Molino del Piano, Montebonello, Monteloro, Monterifrassine, Petroio, Podere Prato, San Martino, San Martino a Quona, Santa Brigida.

Pontassieve grenst aan de volgende gemeenten: Bagno a Ripoli, Borgo San Lorenzo, Dicomano, Fiesole, Pelago, Rignano sull'Arno, Rufina, Vicchio.

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk San Michele Arcangelo

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

Pontassieve heeft ongeveer 12 kerken, waarvan de hier afgebeelde er een is, gewijd aan de aartsengel Michaël.

Geboren of woonachtig in Pontassieve[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pontassieve van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. https://demo.istat.it/?l=it.