Poortgebouw Herkenrode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Poortgebouw Herkenrode is samen met de portierswoning een bepalend gebouw van de voormalige Abdij van Herkenrode.

Toelichting[bewerken | brontekst bewerken]

Dit gebouw van 1531 gebouwd ten tijde van abdis Mechtildis de Lechy met wapenschild op de achtergevel, is het eindpunt van een lange dreef afgeboord met een dubbele rij bomen. De aanleg van de autoweg E 313 in 1960 doorsnijdt deze dreef en onderbreekt de beweging om naar het gebouw toe gaan.
Het is een laat-gotisch gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder twee elkaar kruisende met leien beklede zadeldaken met een torenspits met peervormige bekroning op de kruising. Het gebouw is uitgevoerd in baksteen met gebruik van kalksteen voor de omlijstingen der muuropeningen en mergelsteen voor de lijsten en hoekstenen. Het geheel wordt versterkt met gesmeed ijzeren, S-vormige muurankers. Verder heeft het gebouw een bakstenen sokkel voorzien van een kalkstenen afschuining. De water- en kroonlijsten zijn in mergelsteen.

Het gebouw onderging verschillende restauratiegolven: in 1907 door architect M. Rypens, in 1973 en ten slotte werd de restauratie afgerond in 2007.

Huidige functie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw was vroeger al een knooppunt in de abdijsite en heeft nu (2015) als functies: tentoonstellingsruimte en conferentie- en seminarieruimte[1] De portierswoning biedt sinds midden 2009 een onderkomen aan de administratieve diensten.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, deel 6n-1, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, 1981, blz 441 en 442.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]