Populierenhaantje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Populierenhaantje
Chrysomela populi1 cropped.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Coleoptera (Kevers)
Familie: Chrysomelidae (Bladhaantjes)
Geslacht: Chrysomela (Goudhaantjes)
Soort
Chrysomela populi
Linnaeus, 1758
Larven van het Populierenhaantje (Chrysomela populi)
Larven van het Populierenhaantje (Chrysomela populi)
Afbeeldingen Populierenhaantje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Populierenhaantje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het populierenhaantje (Chrysomela populi - voorheen Melasoma populi) is een insect uit de familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Een andere benaming is grote populierenhaan.

Een kleine zwarte vlek aan de achterkant

Algemeen[bewerken]

Dit relatief grote bladhaantje is te zien van april tot augustus, en te herkennen aan de meestal scharlakenrode dekschilden, de rest van het lichaam is zwart. De dekschilden kunnen ook wat bruiner of geler van kleur zijn, vooral pas uit de pop gekropen exemplaren zijn lichter, dode (opgezette) exemplaren kleuren bruin. Vanwege de ronde vorm en het bolle schild lijkt deze soort op een van de lieveheersbeestjes, maar hij mist altijd de stippen en wordt iets groter tot 13 millimeter. Ook is het schild iets langwerpiger en zijn kop en borststuk duidelijker gescheiden. Er is nog een overeenkomst met lieveheersbeestjes; bij verstoring wordt een bittere en smerig ruikende vloeistof afgescheiden die vijanden zoals vogels moet verjagen.

Voedsel en ontwikkeling[bewerken]

Het populierenhaantje leeft op de populier en de wilg, ook aanverwante soorten zoals ratelpopulier en zwarte populier. Zowel de larve als kever leeft van de bladeren die weggeknaagd worden, en bij voorkeur de frisse jonge blaadjes. De kleur van de larve is wit tot witgeel met rijen ronde zwarte vlekjes over het hele lijf, een cilindrische, rupsachtige vorm en een zwarte kop. Ook de larve kan een smerige stof afscheiden en leeft vaak op de onderzijde van bladeren ter beschutting. De volwassen kever overwintert om in april weer tevoorschijn te komen. In grote delen van Europa is deze soort zeer algemeen, ook in Nederland en België.

Externe links[bewerken]