Portaal:Auto/Merk uitgelicht/20

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maybach Sports Car Saloon, 1937

Maybach is een Duits automerk, waarvan de oorsprong ligt in 1909, toen Wilhelm Maybach en Ferdinand Graf von Zeppelin een fabriek oprichtten voor motoren. Dit bedrijf, Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH, produceerde motoren voor zeppelins, onder de technische leiding van Karl Maybach (zoon van Wilhelm).

Na de Eerste Wereldoorlog was het Duitse bedrijven niet toegestaan om motoren te produceren voor vliegtuigen en luchtschepen. Het bedrijf werd omgedoopt naar Maybach-Motorenbau GmbH, en ging zich toeleggen op de productie van auto's. In de jaren '20 en '30 werden voornamelijk zeer luxe limousines gebouwd, waaronder de Maybach Zeppelin, met een twaalfcilinder motor.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog moest Maybach motoren produceren voor tanks en boten, de productie van auto's kwam in 1941 stil te liggen. Na de oorlog werd het bedrijf nieuw leven ingeblazen, maar dan als reparatiebedrijf voor auto's van diverse merken. Karl Maybach trok naar Frankrijk, waar hij een 1000 pk-motor ontwierp in opdracht van de Franse regering.

Sinds 2002 is een tweetal nieuwe modellen in productie, de Maybach 57 en de Maybach 62. In 2005 werd op de IAA in het Duitse Frankfurt ook nog de 57 S geïntroduceerd. Deze auto's worden in de Mercedes-Benz Group in Sindelfingen geproduceerd, waarbij veel techniek wordt gebruikt van zustermerk Mercedes-Benz. Deze auto's zijn bijzonder luxueus en exclusief, hetgeen tot uitdrukking komt in de prijs. Het model verwijst naar het aantal decimeters in lengte. >> Lees verder.