Naar inhoud springen

Ferdinand von Zeppelin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ferdinand von Zeppelin
Ferdinand von Zeppelin
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin
Geboortedatum 8 juli 1838
Geboorteplaats Konstanz
Overlijdensdatum 8 maart 1917
Overlijdensplaats Berlijn
Locatie graf Graf op Find a Grave
Nationaliteit Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Keizerrijk
Wetenschappelijk werk
Onderzoek Hefgas
Bekend van Zeppelin
Alma mater Burlada-BurlataBewerken op Wikidata
Overig
Handtekening Handtekening

Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin (Konstanz, 8 juli 1838 - Berlijn, 8 maart 1917) was een Duits uitvinder en luchtvaartpionier.

Hij was de zoon van hofmaarschalk Friedrich von Zeppelin en Amélie Macaire d'Hogguer.

In 1853 ving hij zijn polytechnische studies aan, en twee jaar later begon hij met zijn militaire carrière, die hij als generaal zou afsluiten. Tijdens de Frans-Duitse Oorlog zag hij hoe de Fransen luchtballonnen gebruikten voor waarnemingen en communicatie. Vanaf 1891 werkte Zeppelin aan de bouw van een luchtschip. Hij patenteerde in 1895 de naar hem genoemde Zeppelin, een sigaarvormig "lichter-dan-lucht" vliegend tuig, gevuld met waterstof en bedoeld om als eerste bestuurbare luchtballon voor massatransport van commerciële lasten en personen te worden ingezet. De zeppelin was vóór de Eerste Wereldoorlog ondanks vele tegenslagen bijzonder populair, en niet alleen in Duitsland. Het "zwaarder-dan-lucht" vliegtuig stond nog in zijn kinderschoenen.

Tussen 1900 en 1908 deed Zeppelin verschillende pogingen om vluchten te maken, maar dat ging telkens gepaard met ongelukken en rampen tot in 1908 de militaire overheden zijn project goedkeurden. Zeppelin stichtte zijn eigen firma 'Luftschiffbau Zeppelin GmbH'. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleken de zeppelins niet de verhoopte effectiviteit te hebben: ze waren te gemakkelijke doelwitten voor de veel mobielere vliegtuigen. Een aanvankelijk vreedzame uitvinding dus - tot de Duitse krijgsmacht de zeppelin voor eigen doeleinden 'kaapte'. De bombardementen van Luik, Antwerpen en Londen vanaf 1914-1915 zijn daar het gevolg van.

In 1908 werd Ferdinand von Zeppelin opgenomen in de exclusieve Orde "Pour le Mérite".

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Ferdinand von Zeppelin op Wikimedia Commons.