Zeppelin NT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeppelin NT, 2010
Zeppelin NT

Zeppelin NT is een reeks luchtschepen van de Duitse onderneming ZLT Zeppelin Luftschifftechnik GmbH & Co. KG, een in 1993 opgerichte voortzetting van het bedrijf Luftschiffbau Zeppelin Gesellschaft GmbH, opgericht door Graaf Ferdinand von Zeppelin, dat ook de Duitse zeppelins produceerde. Het achtervoegsel NT staat voor New Technology. Het bedrijf is gevestigd in Friedrichshafen.

Techniek[bewerken]

De luchtschepen die dit bedrijf sinds 18 september 1997 produceert zijn van het halfstijve type en mogen volgens sommigen eigenlijk geen zeppelins genoemd worden. Deze hebben, in tegenstelling tot de oorspronkelijke zeppelins, geen volledig inwendig frame in de ballon, maar slechts een verstevigde kiel. Ze zijn tijdens de vlucht zwaarder dan lucht (circa 300 kg) en vliegen ongeveer als een helikopter op de schroeven aan de kantelbare motoren die het luchtschip ook horizontaal voortbewegen.

Bij het landen zijn, dankzij een vernuftig systeem met twee haaks op elkaar gemonteerde zwenkbare propellers, slechts drie man op de grond benodigd. De Zeppelin NT meert af aan een mast die op een voertuig is gemonteerd. Eenmaal hieraan bevestigd kan met dit voertuig het luchtschip de hangar in gereden worden.

Het luchtschip van het type LZ N07 heeft een versterkte kiel met een gewicht van circa 1000 kg en biedt plaats aan 14 personen: twee piloten en 12 passagiers. Van dit type vliegen er drie (in 2010): een in Japan, een in Europa en een in de Verenigde Staten.

Externe links[bewerken]