Portaal:Auto/Merk uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder staat een overzicht van de éénendertig automerken die op het Portaal:Auto als Portaal van de dag worden voorgesteld:

Nummer Merk Link Land van herkomst (hoofdzetel)
1 Edran (link) Vlag van België België
2 Holden (link) Vlag van Australië Australië
3 Jehle (link) Vlag van Liechtenstein Liechtenstein
4 Koenigsegg (link) Vlag van Zweden Zweden
5 Dacia (link) Vlag van Roemenië Roemenië
6 Messerschmitt (link) Vlag van Duitsland Duitsland
7 Monteverdi (link) Vlag van Zwitserland Zwitserland
8 Bitter (link) Vlag van Duitsland Duitsland
9 Bomac (link) Vlag van Australië Australië
10 Burton (link) Vlag van Nederland Nederland
11 Carver (link) Vlag van Nederland Nederland
12 De Tomaso (link) Vlag van Italië Italië
13 Abarth (link) Vlag van Italië Italië
14 Alfa Romeo (link) Vlag van Italië Italië
15 Chevrolet (link) Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
16 Chrysler (link) Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
17 Lexus (link) Vlag van Japan Japan
18 Porsche (link) Vlag van Duitsland Duitsland
19 Mazda (link) Vlag van Japan Japan
20 Maybach (link) Vlag van Duitsland Duitsland
21 Pagani (link) Vlag van Italië Italië
22 Corvette (link) Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
23 Cizeta-Moroder (link) Vlag van Italië Italië
24 Borgward (link) Vlag van Duitsland Duitsland
25 Austro-Daimler (link) Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
26 Germain (link) Vlag van België België
27 Russo-Baltique (link) Vlag van Rusland Rusland
28 Hammel (link) Vlag van Denemarken Denemarken
29 Excelsior (link) Vlag van België België
30 Groninger Motorrijtuigen Fabriek (link) Vlag van Nederland Nederland
31 Gräf & Stift (link) Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
32 De Dion-Bouton (link) Vlag van Frankrijk Frankrijk
33 Auto-Mixte (link) Vlag van België België

Edran is een klein Belgisch sportwagenmerkje, dat aan de Nicolaylaan in de Limburgse gemeente Leopoldsburg is gevestigd.

Er zijn twee versies van het enige model (de Spyder) in aanbieding, te weten de 150 en de 180. Beide uitvoeringen halen hun energie uit een viercilindermotor met een inhoud van 1998 cc en worden gemaakt sinds 1999. De namen van de verschillende versies verwijzen naar het aantal paardenkrachten. >> Lees verder.

bewerk

Holden Belmont

Holden is het grootste en het bekendste Australische automerk. Het telt een groot aantal modellen, is onderdeel van GM en is razend populair in thuisland Australië. Het merk wordt in de Benelux en in Suriname niet ingevoerd.

Holden was een fabrikant van karren en bussen toen het in de jaren 20 begon met de autocarrosserieproductie. Door de wereldcrisis was Holden gedwongen om begin van de jaren 30 overgenomen te worden door General Motors Australia. In 1936 werd een nieuwe fabriek gebouwd. In 1948 werden de eerste auto's onder de naam Holden aangeboden. Sinds de jaren 50 maakt Holden vele mooie, originele modellen, ondanks het feit dat vele modellen door GM in Engeland en de Verenigde Staten werden getekend. In 1958 werden er al meer dan 100 000 auto's per jaar verkocht. In mei van 2005 verhuisde Holden naar een nieuw modern hoofdkwartier aan de Salmon Street te Port Melbourne (Victoria), HQ191 genaamd en naast de oude fabrieken gelegen. >> Lees verder.

bewerk

Jehle was een Liechtensteins sportwagenmerk, actief in de late jaren tachtig.

Jehle werd opgericht door de tuner Xavier Jehle en is een van de twee Liechtensteinse automerken ooit.
Het enige model, de coupé Saphier bestond in verschillende uitvoeringen. De basisversie stond op een Volkswagen Kever-onderstel en had een Volkswagen Golf-motor; in de topversie zat een 5,0 liter V8 van Ford. Kort voor het merk werd opgeheven presenteerde Jehle een veel sportiever prototype, de Super Saphier. Deze had een V12 motor, doet denken aan de Italiaanse Lamborghini Countach, en is met een officieuze snelheid van 440 km/uur nu nog de snelste auto ooit gebouwd. Desondanks is Jehle een van de meest onbekende automerken ooit gebleven. >> Lees verder.

bewerk

Koenigsegg Jesko

Koenigsegg is het enige Zweedse sportwagenmerk. De topman en oprichter van het merk is Christian von Koenigsegg. Koenigseggs behoren tot de zeldzaamste, meest performante en duurste auto's ter wereld.

Voortgekomen uit een project van Sethera, de Sethera Falcon, en gekocht door Von Koenigsegg, presenteerde men de eerste auto in 1997.

Koenigsegg wordt gebouwd in een klein fabriekje in Ängelholm in het zuidelijke landschap Skåne. In de fabriek werkt een dertigtal mensen.

Koenigsegg bracht de CC8S uit, een opvolger voor de enkele jaren eerder gestopte CC, en de CCR, een nóg radicalere versie, die op de salon van Genève van 2004 werd gepresenteerd. Op dezelfde salon werd in 2006 de CCX gepresenteerd, een wagen die vooral met het oog op de Amerikaanse markt werd ontwikkeld, en snelheden tot 395 km/u kan halen. >> Lees verder.

bewerk

Dacia Logan

Dacia is een Roemeens automerk. Samen met het Koreaanse Samsung behoort dit merk tot de Franse Renault-groep.

Dacia is opgericht in 1968 en begon in de zeventiger jaren met de productie van de Dacia 1300. De 1300 is een in licentie gebouwde Renault 12 waarvan in juli 2004 het laatste exemplaar van de band rolde. Dit betekende het einde van een tijdperk van bijna 35 jaar. De auto was net als de Oost-Duitse Trabant een symbool van het communisme, en vrijwel het enige automerk in Roemenië. De "bestelversie", in de volksmond Papuc ("pantoffel") genoemd, wordt nog steeds geproduceerd.

In september 1999 werd Dacia volledig eigendom van Renault. Onder de vleugels van dat bedrijf krijgt Dacia de mogelijkheden om verder te groeien. Renaults opvolger voor de 1300 is de Logan uit 2004, een auto die afhankelijk van de regio voor zo'n € 7000 tot € 8495 verkocht gaat worden. Dit is ongeveer tweemaal zoveel als de laatste Dacia 1300's kostten, maar voor dat geld voldoet de auto wel aan de eisen van een moderne auto. >> Lees verder.

bewerk

Messerschmitt KR200

Messerschmitt is een Duitse vliegtuigbouwer uit de Tweede Wereldoorlog. De Messerschmitts waren de belangrijkste Duitse jachtvliegtuigen van deze oorlog: De eenmotorige Bf 109; de tweemotorige Bf 110, Me 210 en Me 410; het raketvliegtuig Me 163, en 's werelds eerste operationele straaljager, de Me 262.

Onder autoliefhebbers is Messerschmitt echter vooral bekend om zijn komische dwergautootjes, waarvan de meeste op drie wielen door de straten zoefden. De voornaamste modellen zijn de 175 en zijn afgeleide 200 zonder kofferruimte, en de "Tiger", die met een top van 125 km/u gevaarlijk snel was. >> Lees verder.

bewerk

Monteverdi High Speed 375 L

Monteverdi is een Zwitserse autofabrikant.

Het merk werd opgericht in 1967 door ondernemer en autocoureur Peter Monteverdi en bracht luxewagens en GT's op de markt. Door de oliecrisis van 1973 schakelde het merk in 1976 over op de productie van goed uitgeruste luxe SUV's. In 1984 werd de productie van personenwagens gestaakt en in 1985 opende het museum Monteverdi Car Collection zijn deuren in de voormalige fabrieksgebouwen van Monteverdi in Binningen.

Peter Monteverdi kende een korte formule 1-comeback in 1990, toen hij de eigenaar werd van het Monteverdi Onyx Team.

In 1992 presenteerde Monteverdi nog een nieuwe sportwagen op het Autosalon van Genève: De Hai 650 F1. Dit was een model dat in een kleine oplage zou geproduceerd worden, maar het bleef bij slechts enkele prototypes. >> Lees verder. bewerk

Bitter SC

Bitter is een Duitse (later Oostenrijkse) autofabrikant, welke in de jaren zeventig furore maakte met sportwagens voorzien van Opeltechniek. Geldproblemen zorgden ervoor dat deze mini-fabrikant in 1986 de deuren moest sluiten.

In 1974 startte de productie van de Diplomat CD, een reiswagen, welke tot en met 1980 in productie zou blijven. In totaal werden er 395 stuks van dit model verkocht.

Zijn opvolger, de coupé SC, werd in 1979 gepresenteerd, maar het duurde tot december 1980 voordat een eerste exemplaar werd afgeleverd aan de klant. Het ontwerp van de SC kwam van de hand van Giovanni Michelotti. Het onderstel leende de SC van de Opel Senator. Ook de sterke 6-cilinder motor werd geleend van deze Duitse alleskunner. Later, in 1984, verscheen er nog een krachtige 3,9 liter variant met aangepaste nokkenas. De totale productie van de SC kwam op zo'n 600 stuks, plus een dertigtal cabriolet uitvoeringen van dit model.

Pas in 2005 had de oorspronkelijke oprichter Erich Bitter weer voldoende financiële middelen vergaard om een doorstart te maken. Eind 2005 werden de eerste voertuigen van het model Bitter CD II afgeleverd. >> Lees verder.

bewerk

Bomac was een Australisch sportwagenmerk dat ophield te bestaan, of ten minste stopte met het produceren van automobielen, in 2005. Het enige model dat werd geleverd is de Amaroo II. Dit is een replica van de wereldberoemde Britse Lotus Seven. De wagen was verkrijgbaar in slechts één versie.

Bomac Engineering Pty Ltd is plaatselijk vooral bekend om zijn originele oplossingen voor gestandaardiseerde materialen (kraansystemen, vacuümliften, rails, ...). Met die producten is het bedrijf nog steeds actief. >> Lees verder.

bewerk

Burton

Burton Car Company (BCC) is een sportwagen- en pick-upmerk uit het Nederlandse Zutphen. Burton levert complete auto's en bouwpakketten, gebaseerd op een 2CV of een Acadiane van het Franse automerk Citroën. Het merk telt twee modellen: de Burton, een sportwagen zowel met als zonder dak; en een 2CV Pick-up, een bestelwagentje met een 2CV-neus en laadbak. De carrosserie is in beide gevallen van polyester.

In 1993 beginnen de gebroeders Dimitri en Iwan Göbel het enige Nederlandse verkooppunt van het Britse sportwagenmerkje Lomax, die ook op de Eend is gebaseerd. De broers ontwikkelden de auto door en brengen nu hun eigen Lomaxversies aan de man. Het ontwerp van de pick-up ontstond in 1995, en in 2000 kwam na twee jaar ontwikkelen de nostalgische sportwagen op de markt. In 2006 hebben de oprichters van het bedrijf ook nog een minidesigncaravan (speciaal gemaakt om bij de Burton te passen). >> Lees verder.

bewerk

Carver one

Carver of Vandenbrink is een Nederlands automerk uit Dordrecht dat zich bezighoudt met de productie van sportieve driewielers. De wagentjes van het merk combineren de veiligheid van een auto en het plezier van een motorfiets omdat het wiel vooraan, samen met de carrosserie met cabine, hydraulisch gaat kantelen in de bochten, terwijl de achteras met beide wielen recht op de weg blijft. Op die manier wordt het zwaartepunt beter verdeeld en kunnen bochten sneller worden genomen. Dit systeem heet Dynamic Vehicle Control en werd door Chris van den Brink en Harry Kroonen van Carver ontworpen.

In de Carver One, kunnen twee personen in tandempositie achter elkaar plaatsnemen. De auto kost circa 39 000 euro.

In 1994 werd het eerste prototype gebouwd. Drie jaar later werd het voertuig goedgekeurd door de bevoegde rijksdienst, en vanaf 2003 werd de wagen met mondjesmaat in serie gebouwd. In 2006 begon de productie in grote aantallen. >> Lees verder.

bewerk

De Tomaso Pantera

De Tomaso is een Italiaans sportwagenmerk, dat in 1959 door de Argentijnse autocoureur Alejandro de Tomaso (1928–2003) met financiële steun van zijn rijke Amerikaanse vriendin in Alberato, een buitenwijk van de autostad Modena in Emilia-Romagna, werd opgericht. Het symbool van De Tomaso, dat in het logo bovenop een achtergrond van de Argentijnse vlag is afgebeeld, is het brandmerk dat werd gebruikt in de ranch waar hij opgroeide. De Tomaso's vader was in de jaren '30 minister van landbouw in zijn thuisland, zijn moeder behoorde tot de oudste Spaanse families van Argentinië.

Het eerste model was de Vallelunga, opgevolgd door respectievelijk de Mangusta, ontworpen door Giorgetto Giugiaro, de Deauville, een luxewagen, de Pantera, het bekendste model, de Longchamp, een 2+2, de Guará, die ook vandaag nog bestelbaar zou zijn, en de Bigua, een dubbelganger van landgenoot Qvale Mangusta.

De Tomaso heeft ook nog Russische Simbirs geassembleerd, goedkope terreinwagens van OeAZ. >> Lees verder. bewerk

Porsche 356 B Carrera GTL Abath

Abarth is een Italiaans automerk. Oprichter Carlo Abarth startte zijn onderneming met de productie van racewagens. Tevens hield de firma zich bezig met de productie van sportuitlaten.

Later verschoof de productie meer richting tuning kits voor auto's, voornamelijk voor Fiats, en de complete tuning van raceauto's voor Porsche en Simca. In deze periode werden tevens personenauto's in licentie geproduceerd voor Fiat, Lancia en Autobianchi.

In 1971 ging het raceteam over in de handen van Enzo Osella. Fiat kocht de overige divisies van Abarth, en maakte het haar eigen race-afdeling. Tegenwoordig gebruikt Fiat de naam Abarth om haar sportieve modellen aan te duiden, zo is er onder meer een Fiat Stilo Abarth. >> Lees verder.

bewerk

Alfa Romeo Brera

Alfa Romeo is het grootste Italiaanse automerk na het moederbedrijf FIAT. Alfa Romeo maakt gewone auto's (berlines en hatchbacks), sportwagens en terreinwagens (Stelvio). Alfa Romeo wordt in België en Nederland redelijk verkocht. Het merk kent een sportieve reputatie en kent een grote groep liefhebbers die "Alfisten" worden genoemd.

Het Alfa Romeo-logo is opgebouwd uit twee Milanese symbolen: rechts de slang van het geslacht van de Visconti’s op een lichtblauwe achtergrond (het idee hiervoor was afkomstig van een jonge tekenaar uit de ontwikkelingsafdeling van Alfa die in de Piazza Castello op een tram wachtte toen zijn oog viel op de slang op de Filaretetoren) en links het rode kruis op een witte achtergrond, ontleend aan het kruis dat de Milanees Giovanni da Rho tijdens de Kruistochten als eerste op de stadsmuren van Jeruzalem plaatste. Beide symbolen worden omsloten door een metaalkleurige cirkel met de woorden Alfa Romeo. >> Lees verder. bewerk

Chevrolet Kalos

Chevrolet, onderdeel van General Motors, is een Amerikaans automerk dat sinds 2005 ook in Europa actief is. Door liefhebbers wordt het merk "Chevy" genoemd.

De auto's van Daewoo worden inmiddels ook in veel landen onder de merknaam Chevrolet verkocht. Voor Europa werd deze merkwijziging op 1 januari 2005 doorgevoerd.

Het aanbod van Chevrolet bestaat uit de klassieke sedans, stationwagens, pick-ups, SUV's en bestelwagens. De bekendste Chevrolet in Europa is de Corvette, een sportwagen die tegenwoordig verkocht wordt onder de merknaam Corvette. Onder de Amerikanen is de Chevrolet Suburban, hiernaast op archiefbeeld, het populairst. >> Lees verder.

bewerk

PT Cruiser
PT Cruiser

Chrysler is een Amerikaans automerk, dat in 1998 samenging met Daimler AG om omgevormd te worden tot DaimlerChrysler later Mercedes-Benz Group genoemd. Het automerk is ontstaan toen Walter Chrysler op 6 juni 1925 Maxwell Motor Company omvormde tot Chrysler.

Walter Chrysler was werkzaam bij General Motors en had gepionierd in de introductie van geheel in staal gemaakte carrosserieën (in plaats van met hout), maar was niet tevreden met de gang van zaken bij GM en bracht nieuw leven in het bedrijf Maxwell Motor Company, dat moeite had het hoofd boven water te houden. De eerste door Chrysler gemaakte Maxwell werd tentoongesteld in het Commodore Hotel in New York. >> Lees verder. bewerk

Lexus LFA Nürburgring Package at the 2011 Geneva Motor Show
Lexus LFA Nürburgring Package at the 2011 Geneva Motor Show

Lexus is sinds 1989 wereldwijd de naam van zeer luxe klassewagens van het Toyotaconcern. Vooral in de Verenigde Staten is het merk erin geslaagd een volwaardige concurrent te zijn voor gevestigde merken in dit segment als Mercedes-Benz en BMW. Hoe de naam "Lexus" is ontstaan is niet helemaal duidelijk, het wordt wel gezien als een acroniem voor Luxury Cars for Export to the US.

Het eerste model dat ook in Europa op de markt kwam was de LS400, een grote limousine met een V8-motor. Techniek en rijeigenschappen waren concurrerend, voor de styling was de Mercedes-Benz S-Klasse (W126) zichtbaar de norm geweest. In 1993 kwam een "kleiner", sportiever vierdeursmodel, de GS300 met zescilindermotor. Deze auto zag er erg goed en oorspronkelijk uit door het ontwerp van de Italiaanse meester Giorgetto Giugiaro. Inmiddels zijn beide modellen vervangen. De grote LS 430 borduurde stilistisch voort op zijn voorganger. Met de middenklasser IS200, de grote SUV RX400h en de elegante coupé-cabriolet SC 430 sloeg het merk qua vormgeving meer een eigen weg in. >> Lees verder. bewerk

Porsche 917-20, 70 Years Porsche Sports Car, Berlin
Porsche 917-20, 70 Years Porsche Sports Car, Berlin

Porsche (Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG) is een Duits fabrikant van sportauto's, opgericht in 1931 door Ferdinand Porsche, tevens de ontwerper van de eerste Volkswagen. Het bedrijf is gevestigd in Zuffenhausen, onder de rook van Stuttgart.

Porsche heeft een reputatie hoog te houden betreffende het produceren van auto's die, ondanks hun grote vermogen, betrouwbaar en handelbaar genoeg zijn om dagelijks te worden gebruikt. De auto's zijn duurzaam en van hoge kwaliteit.

Er is nog een ander bedrijf, genaamd Porsche Consulting GmbH. Dit heeft vele jaren haar diensten aangeboden aan andere autoproducenten. Studebaker, SEAT, Lada, Daewoo en Subaru hebben allen gebruikgemaakt van de kennis van Porsche voor het ontwikkelen van hun auto's.

Het hoofdkantoor en de fabriek zijn gevestigd in Zuffenhausen, maar voor de Cayenne en Carrera GT is een nieuwe fabriek gebouwd in Leipzig. Een gedeelte van de Boxster productie wordt bij Valmet Automotive in Finland gedaan. >> Lees verder. bewerk

Mazda Cosmo

Mazda is een automerk dat door het Japanse Mazda Motor Corporation wordt geproduceerd.

In Nederland kreeg het automerk nationale bekendheid door de onorthodoxe autoreclames die het bedrijf begin de jaren '90 op de televisie uitzond. Zo had ze een reclame met zes springende dwergen die de cilinders van de Mazdamotor uitbeeldden (een reclame die na enige tijd van het scherm gehaald werd wegens vermeende discriminatie van kleine mensen), en adverteerde ze met de tekst KOOP EEN DAF toen het Nederlandse auto- en vrachtwagenbedrijf DAF met faillissement bedreigd werd. Eind jaren '90 werd Mazda zélf echter door faillissement bedreigd, en werd toen overgenomen door het Amerikaanse Ford. Sindsdien zijn de modellen onderhuids deels Fords. Zo deelt het huidige (2006) model Mazda3 de bodemplaat met de Ford Focus en de Volvo 50-serie, en was de gedurende de jaren 1998–2004 geproduceerde Mazda 121 een Ford Fiesta met iets andere koplampen, achterkant en interieur. >> Lees verder. bewerk

Maybach Sports Car Saloon, 1937

Maybach is een Duits automerk, waarvan de oorsprong ligt in 1909, toen Wilhelm Maybach en Ferdinand Graf von Zeppelin een fabriek oprichtten voor motoren. Dit bedrijf, Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH, produceerde motoren voor zeppelins, onder de technische leiding van Karl Maybach (zoon van Wilhelm).

Na de Eerste Wereldoorlog was het Duitse bedrijven niet toegestaan om motoren te produceren voor vliegtuigen en luchtschepen. Het bedrijf werd omgedoopt naar Maybach-Motorenbau GmbH, en ging zich toeleggen op de productie van auto's. In de jaren '20 en '30 werden voornamelijk zeer luxe limousines gebouwd, waaronder de Maybach Zeppelin, met een twaalfcilinder motor.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog moest Maybach motoren produceren voor tanks en boten, de productie van auto's kwam in 1941 stil te liggen. Na de oorlog werd het bedrijf nieuw leven ingeblazen, maar dan als reparatiebedrijf voor auto's van diverse merken. Karl Maybach trok naar Frankrijk, waar hij een 1000 pk-motor ontwierp in opdracht van de Franse regering.

Sinds 2002 is een tweetal nieuwe modellen in productie, de Maybach 57 en de Maybach 62. In 2005 werd op de IAA in het Duitse Frankfurt ook nog de 57 S geïntroduceerd. Deze auto's worden in de Mercedes-Benz Group in Sindelfingen geproduceerd, waarbij veel techniek wordt gebruikt van zustermerk Mercedes-Benz. Deze auto's zijn bijzonder luxueus en exclusief, hetgeen tot uitdrukking komt in de prijs. Het model verwijst naar het aantal decimeters in lengte. >> Lees verder. bewerk

Pagani Huayra
Pagani Huayra

Pagani Automobili is een Italiaans automerk, opgericht door Horacio Pagani. Het was Horacio's droom om een zogenaamde "superauto" te bouwen. Al in 1988, toen hij nog voor Lamborghini werkte, liet Pagani een tekening zien aan legendarische Formule 1-coureur Juan Manuel Fangio. Pagani zou de auto Fangio F1 noemen, ter ere van Fangio.

In 1992 begon Pagani met het testen van een prototype en het eerste model werd getest in de windtunnel van raceteam Dallara in 1993. Niet lang daarna zou Fangio Pagani introduceren bij Mercedes-Benz, de firma die Fangio aan vele overwinningen hielp. Mercedes-Benz zag het potentieel in de auto en zegde officieel een V12-motor toe in 1994.

Na veel werk kreeg Pagani in 1999 een typegoedkeuring voor de Zonda C12 en werd de auto op de Autosalon van Genève gepresenteerd. >> Lees verder. bewerk

een Corvette uit 1958
een Corvette uit 1958

Corvette is een van de merken uit General Motors-groep. Pas sinds 2005 is het een seperaat automerk, tot die tijd was het de modelnaam van de sportiefste auto uit de Chevroletfamilie. Met de hernoeming van Daewoo in Chevrolet is besloten om van Corvette een afzonderlijk merk te maken in Europa.

Na de Tweede Wereldoorlog besloot de directie van Chevrolet dat het tijd was voor een sportief model. De taak voor het design werd gegeven aan ontwerper Harley Earl. In 1952 stond het eerste kleimodel klaar voor bezichtiging. Met de hete adem van de concurrentie in de nek werd de Corvette in 1953 in productie genomen. Het concept sloeg aan. De eerste generatie Corvettes werden geproduceerd tussen 1953 en 1955. De 1956–1962-reeks was een voortborduursel op de eerste generatie. Voorzien van een licht facelift en voortaan met een V8 in het vooronder in plaats van de zescilinder-in-lijn die luisterde naar de naam Blue Flame Special.

Tijdens het begin van de 21e eeuw is de Corvette nog steeds dé muscle car uit de Verenigde Staten. Om dit sportieve imago te ondersteunen doet men mee aan talloze race-evenementen, zoals de 24 uur van Le Mans en startten er Corvettes in het FIA GT-kampioenschap. >> Lees verder. bewerk

Cizeta-Moroder V16T - Concorso Italiano 2003
Cizeta-Moroder V16T - Concorso Italiano 2003

Cizeta-Moroder is een Italiaans automerk dat eind jaren '80 werd opgericht door Claudio Zampolli en Giorgio Moroder. De samenwerking tussen de twee oprichters hield echter niet lang stand en het Moroder-deel van de naam werd later geschrapt. De naam Cizeta komt van de initialen van Zampolli (ci en zeta in het Italiaans). In 1988 stelden ze hun eerste wagen voor, de Cizeta-Moroder V16T. De supersportwagen werd ontworpen door Marcello Gandini en vertoont veel gelijkenissen met de eveneens door Gandini ontworpen Lamborghini's. Onder de motorkap zit een motor met maar liefst zestien cilinders in V-vorm geplaatst, goed voor een vermogen van 560 pk. De wagen zou van 0 tot 100 km/u spurten in 4,5 seconden en een topsnelheid halen van 305 km/u. Uiteindelijk werden er slechts zeven exemplaren gebouwd voor Cizeta in 1995 failliet ging en Zampolli naar de Verenigde Staten verhuisde. >> Lees verder. bewerk

Borgward Isabella TS Deluxe

Borgward was een Duits automerk, opgericht door Carl Borgward.

Aanvankelijk bouwde Borgward zijn auto's alleen onder de naam Goliath, later ook Hansa en Lloyd (bedrijven die hij overnam), maar vanaf 1939 bouwde hij ook onder eigen naam. De eerste Borgward was de Borgward 2300. De meest bekende en populaire Borgward was de Borgward Isabella. Het in Bremen gevestigde bedrijf is in 1961 spectaculair ten onder gaan. De Amerikaanse importeur ging failliet, waardoor Borgward met een overschot kwam te zitten. De krant Der Spiegel schreef een stuk over de "slechte" financiële situatie. Vele orders werden geannuleerd, met als gevolg dat er nog grotere voorraden kwamen. Geruchten gaan dat het een samenzwering was tussen de Deutsche Bank en Mercedes-Benz, maar bewijs hiervoor is nooit gevonden. In 1965 publiceerde diezelfde Der Spiegel dat het bedrijf nooit failliet had hoeven gaan. Volgens de huidige maatstaven was het ook geen echt faillissement, omdat alle schuldeisers netjes werden betaald. >> Lees verder. bewerk

Austro-Daimler Sascha (1922)

Austro-Daimler was een Oostenrijks (Oostenrijks-Hongaars) automerk.

Het merk werd opgericht als Machinefabriek Bierentz, Fischer & Co., welke in 1899 een licentie nam op de productie van Daimlerwagens en -motoren en noemde zich Österreichische Daimler Motoren Gesellschaft. Tussen 1902 en 1905 was Paul Daimler hoofdconstructeur bij de firma, welke opgevolgd werd door ene Ferdinand Porsche.

Ferdinand ontwierp de 22/80PK, welke in de 1910-editie van de Prinz Heinrich Fahrt de eerste drie podiumplaatsen bezette. Na de Eerste Wereldoorlog bouwde Austro-Daimler vrij dure en grote auto's, zoals de AD617 en de ADM 1. Porsche probeerde al in die tijd een kleine volksauto te ontwerpen en bij Austro-Daimler maakte hij de Sascha, beter bekend als Sascha-Porsche. Hoewel geen verkoopsucces bleek het vrij succesvol in de racerij te zijn. >> Lees verder. bewerk

Germain Chainless 14/20 pk uit 1905

Germain was een Belgisch automerk

Germain werd al in 1873 opgericht, en begon onder de naam Daimler-België in 1897 met autoproductie, nadat het begon met de import van Daimler. In 1900 kwam er een tweede auto bij en in 1901 nam men Panhard in licentie.

In 1903 werd op de Parijse autoshow het eerste eigen product voorgesteld. In 1905 kwam de Germain Chainless op de markt. In 1907 begon Germain met Grand Prix-auto's, waarna prins Albert van België een Germain kocht. >> Lees verder. bewerk

Postzegel met daarop een Russo-Baltique afgebeeld

Russo-Baltique (De huidige naam is Russo-Balt (Russisch: Руссо-Балт) en die benaming werd vroeger ook soms gebruikt.) is een Lets trailermerk. De faam dankt het merk echter aan zijn vooroorlogse autoactiviteiten.

Het merk Russo-Baltique was actief in de autosector van 1909 tot 1923. Van 1909 tot 1915 werden de wagens gemaakt bij de Russisch-Baltische Wagenfabriek (RBVZ), een spoorwegfabriek in de Letse hoofdstad Riga. De wagens werden ontworpen door Julein Potterat en Ernst Valentijn. Na 1917 opende de tweede fabriek in de West-Russische metropool Sint-Petersburg, waarin men pantservoertuigen maakte op basis van de in Letland gefabriceerde chassis. In 1922 verhuisde de productie van Sint-Petersburg naar de BTAZ-fabriek in de hoofdstad Moskou. Het merk heeft ook pantserauto's gemaakt voor de Eerste Wereldoorlog, en vrachtwagens. Veel vrachtwagens en auto's waren echter kopieën van Duitse Rex-Simplexen of Belgische Fondu's. Het einde kwam... >> Lees verder. bewerk

De Hammel uit 1888

De Hammel is een auto, gemaakt in Denemarken. Hij geldt als de oudste nog rijdende auto ter wereld.

Op autogebied heeft Denemarken nooit veel voorgesteld. Toch is deze Hammel al in 1888 gemaakt. In de Veteran Car Rally van London naar Brighton, legde dit voertuig het parcours van 75 km af in twaalf uur, waarmee hij onomstotelijk de oudste nog rijdende auto ter wereld is. De auto was geconstrueerd door Hans Urban Johansen en Albert F. Hammel in Kopenhagen. >> Lees verder. bewerk

Excelsior uit 1911

Excelsior was een Belgisch automerk, vergelijkbaar met Minerva, maar minder bekend door zijn lage productie.

Het werd opgericht door Arthur De Coninck, eind 1903 te Brussel. In 1907 verhuisden de werkplaatsen van de Tervurenlaan naar de Turkijestraat. Het eerste model was een viercilinder met een cardanoverbrenging. Door het grote succes was De Coninck verplicht om uit te breiden. In 1909 kocht hij de fabriek van Belgica in Zaventem, vlak buiten Brussel. De NV Automobiles "Excelsior" werd opgericht, als opvolger van het bedrijf A. De Coninck & Cie, op 4 januari 1910, bij akte verleden voor notaris Henri Bourguignon te Marche.

In 1927 fusioneert Excelsior met Imperia. Men stopte de productie van Excelsior te Zaventem in 1928, de fabriek werd van dan af gebruikt voor het produceren van carrosserrieën voor Imperia. In 1932 is het definitief gedaan met Excelsior. >> Lees verder. bewerk

De auto met het eerste kenteken van Nederland

De Groninger Motorrijtuigen Fabriek was een Nederlands automerk.

In 1898 begon J. van Dam jr. met de fabricage van een auto nadat de aflevering van een Lutzmann geen doorgang kreeg. Lutzmann was namelijk overgenomen door Opel, dat overigens op dat moment zelf nog geen auto's maakte. Van Dam kan worden gezien als een pionier in Nederland: Zijn auto's (verkocht aan hem en zijn broer) hadden de kentekenplaat "1" en "2" op de auto, ook bij de NAC (tegenwoordig KNAC) stonden de broers vooraan.

Op de RI (Toen heette het nog niet de RAI.) werden een watergekoelde vierpersoons rijtuig en een zogenaamde dos-à-dos met luchtgekoelde motor gepresenteerd. Dit was de eerste auto waarvan chassis en motor in Nederland gefabriceerd werden. >> Lees verder. bewerk

Gräf & Stift SP8

Gräf, later Gräf & Stift, was een Oostenrijkse fabrikant van trams, auto's en vrachtauto's.

De gebroeder Franz, Heinrich en Carl Gräf begonnen al in 1895 met de bouw van auto's. Hun eerste auto, aangedreven door een De Dion-Bouton-motor, was de eerste voorwielaangedreven auto ter wereld. Nadat de eveneens Weense Wilhelm Stift zich inkocht bij de firma ging het bedrijf Gräf & Stift heten.

De auto's waren betrouwbare, zeer luxeuze auto's uit de hoge midden- en luxeklasse. Het merk introduceerde in 1921 twee modellen, een zescilinder 110 pk en de VK, een viercilinder met 25 pk. De auto's waren succesvol. Hoewel Gräf & Stifts absoluut moderne wagens waren, kon het merk zich in de moeilijke luxemarkt niet standhouden en men moest de productie van auto's in 1938 stopzetten.

Hiermee komt nog geen einde aan het verhaal Gräf & Stift. Vrachtwagens werden tot 1970 geproduceerd. Het ging fuseren met ÖAF (Österreichischen Automobil Fabrik) tot... >> Lees verder. bewerk

Graaf Albert De Dion op de stoomdriewieler (een tricar) (Puteaux, 1890)

De Dion-Bouton is een bekend historisch Frans merk van inbouwmotoren, driewielers en motorfietsen, waarvan in elk geval de naam nog enkele comebacks beleefde.

De Dion-Bouton was als automerk zeer belangrijk. De naar De Dion-Bouton genoemde De Dion-as slaat op de achterste as van een auto, die door middel van een differentieel de kracht verdeeld over beide achterwielen. Een belangrijk kenmerk daarbij is dat de as eigenlijk uit twee helften bestaat die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Later zou men de techniek ook voor de vooras gebruiken, toen voorwielaandrijving meer gewoonlijk werd. Zelfs nu wordt de in 1893 gepatenteerde De Dion-as nog immer in sportwagens over de gehele wereld gebruikt.

Ook werden de motoren van De Dion-Bouton door honderden andere auto- en motorfietsmakers gebruikt, zoals Gräf & Stift, Altena etc. >> Lees verder. bewerk