Subaru (automerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Subaru 360
De 2008 Subaru Impreza WRC.
Subaru stand op de RAI (Amsterdam)

Subaru (In katakana: スバル) is een Japans automerk dat onderdeel is van Fuji Heavy Industries.

[bewerken]

Het merk is genoemd naar de Japanse naam voor het Zevengesternte, dat in gestileerde vorm in het logo terug te vinden is (zij het met slechts zes sterren; in het sterrenbeeld Pleiaden, Zevengesternte, is de zevende ster voor het blote oog niet zichtbaar; met een goede telescoop is de zevende ster wel waarneembaar).

Merk[bewerken]

Fuji Heavy Industries (FHI) is het moederbedrijf van Subaru. In 2000 ging FHI een samenwerkingsverband aan met het Amerikaanse General Motors, als gevolg waarvan Saab auto's uitbrengt op een Subaru-onderstel. Eind 2005 werden de GM-aandelen overgenomen door Toyota.

In 2012 staakte het bedrijf de productie van kleine voertuigen, een specifiek marktsegment in Japan, om zich volledig op grotere auto’s te concentreren.[1] In 1958 begon Subaru met de productie van de Subaru 360 gevolgd door negen andere modellen, zoals de Sambar, Rex, Pleo en Stella. In de 54 jaar heeft Subaru bijna 8 miljoen voertuigjes gemaakt.[1] De verkoop wordt niet volledig gestaakt, maar de productie komt in handen van Daihatsu.[1]

Subaru produceert al meer dan 70 jaar auto's, en is al ruim 25 jaar actief in de Benelux. Subaru is met name bekend geworden door de standaard vierwielaandrijving en toepassing van de boxermotor op bijna elk model. Nadeel van de vierwielaandrijving is een hoger gewicht (ca. 100 kilo extra ten opzichte van een tweewielaangedreven auto), een iets hoger verbruik vanwege de grotere weerstand van de aandrijving (en ook vanwege de bouw van de motor), alsmede een hogere aanschafprijs. Voordeel is de betere tractie, wat vooral bij slechte weerscondities tot zijn recht komt, en de betere wegligging.

Subaru staat, evenals veel andere Japanse merken, bekend om de betrouwbaarheid en lange levensduur van zijn auto's. Het merk had in Nederland in 2015 een marktaandeel van 0,2% en verkocht 801 auto's dat jaar.[2] Rond 1990 verkocht Subaru nog zo'n 5000 auto's in Nederland.

In het jaar 2014 stond Subaru op plaats 22 op de lijst van grootste voertuigproducenten wereldwijd.[3]

Rally[bewerken]

Subaru was erg actief in de rallysport, en won onder andere driemaal achtereen de wereldkampioenschappen rally. In 2009 trok Subaru zich als merk terug uit deze wereldkampioenschap. De hoge kosten en de financiële crisis hebben tot dit besluit bijgedragen. Het blijft onduidelijk of Subaru na de financiële crisis weer met een eigen team zal toetreden tot de World Rally Championship.

Privé teams rijden nog wel met de Subaru WRX STi rallyes, zij het dat deze voertuigen sterk aangepast zijn.

Modellengamma[bewerken]

Subaru modellen zijn onder andere:


Externe links[bewerken]