Portaal:Colombia/Vruchten/05

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De guanábana (Annona muricata) is een plant uit de familie Annonaceae. Het is een kleine, groenblijvende, diep vertakte, tot 10 m hoge boom met roestkleurig behaarde jonge takken. De ovaalvormige, gaafrandige bladeren staan uitgespreid en zijn tot 7 x 20 cm groot en hebben een 1 cm grote bladsteel. Van boven zijn de bladeren donkergroen en glanzend en van onderen lichter groen en dof.

De verzamelvrucht van de zuurzak is licht afgeplat, peervormig en vaak gekromd, ze worden tot 20 x 35 cm groot en 6 kg zwaar. De donkergroene, wittig-groen gespikkelde schil vertoont een ruitjespatroon; ieder ruitje draagt een zachte tot 1 cm lange kegelvormige, gebogen stekel. Het vruchtvlees is sneeuwwit, volrijp zeer zacht, vezelig-pappig, sappig en zoetzuur van smaak. Aan de lucht blootgesteld wordt het vruchtvlees snel bruin. De vruchten bevatten vele 1 x 2 cm grote zaden.

De zuurzak wordt vaak gebruikt om frisdrank te maken. De zuurzak komt van nature voor in het Colombia, Caribisch gebied en in Centraal-Amerika. De plant wordt wereldwijd veel in de tropen verbouwd. In Colombia wordt jugo de guanábana in veel restaurants en op straat geschonken met water of met melk. In Nederland is deze verwant aan de cherimoya (Annonna cherimola) vooral bekend onder zijn Spaanse naam guanábana, door het commerciële product Appelsientje Mango & Guanábana. De hele vrucht wordt in Nederland ook wel op markten aangeboden.