Portaal:Dinosauriërs/Uitgelicht/19

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Majungasaurus

Majungasaurus crenatissimus is een vleesetende theropode dinosauriër behorend tot de groep van de Neoceratosauria, die tijdens het late Krijt leefde op Madagaskar.

Op het einde van de negentiende eeuw werden door Franse onderzoekers tanden en stukken bot gevonden van een vleesetende dinosauriër die ze de naam Megalosaurus crenatissimus gaven. Pas in 1955 kreeg het dier zijn eigen geslacht: Majungasaurus, wat "sauriër uit Mahajanga" betekent. Er was eerst zo weinig over de soort bekend dat een stuk schedel ervan in 1979 de aparte naam Majungatholus kreeg en men dacht dat dit een planteneter was. Pas in 2007 werd de verwarring grotendeels opgelost na de vondst van veel vollediger skeletten. De wetenschappers hebben nu een vrij goed beeld van hoe het dier eruit zag.

Majungasaurus was een middelgrote vleeseter van ongeveer zes meter lengte. Hij had een korte brede kop met vrij kleine tanden en een stevig gebouwd gedrongen lichaam met heel kleine voorpoten en korte achterpoten. Hij joeg op grote sauropoden die hij ombracht door zich met zijn brede bek in hun lichaam vast te happen om er dan grote stukken vlees uit te wrikken.

Lees meer...