Portaal:Disney/Uitgelicht/9

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De kleine zeemeermin (originele titel The Little Mermaid) is een Amerikaanse animatiefilm van Walt Disney Pictures. Het is de 28e lange speelfilm van Disney.

Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen, maar wijkt op bepaalde punten af van dit verhaal. Zo is de zeeheks in de Disneyfilm meer prominent aanwezig als antagonist, en kent het verhaal een gelukkig einde.

De Kleine Zeemeermin was de eerste animatiefilm sinds dertig jaar, gebaseerd op een reeds bestaand sprookje. De laatste was Doornroosje uit 1959. Disney had de eind jaren '30 reeds bestudeerd om De Kleine Zeemeermin te ontwikkelen. De film kreeg groen licht na het succes van de film Who Framed Roger Rabbit. De kleine zeemeermin wordt vaak gezien als de film die animatiefilms van Disney weer nieuw leven inblies na een aantal geflopte films uit de jaren 80. Met deze film begon een tijdperk dat onder fans en critici nu bekend staat als de Disney renaissance. (Lees verder...)