Portaal:Georgië/Uitgelicht/Maand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De chatsjapoeri is het bekendste nationale gerecht en kent verschillende regionale variëteiten

De Georgische keuken staat bekend om een grote variëteit die historisch beïnvloed is door culinaire tradities uit Europa, het Midden-Oosten en omliggende West-Aziatische landen, door de situering van Georgië aan oude handelsroutes. De keuken maakt gebruik van verschillende kruiden en specerijen en elke regio heeft ook zijn eigen specifieke culinaire tradities, zoals de Mingrelische, Kachetische en Imeretische keuken. Naast vleesgerechten is er ook een verscheidenheid aan vegetarische schotels. Door de grote walnoot- en hazelnootproductie vinden deze ook hun weg in verschillende gerechten.

Net als andere aspecten van de Georgische cultuur was ook de keuken populair in de Sovjet-Unie en waren er veel Georgische restaurants in andere delen van de communistische heilstaat te vinden. Ook na de val van de Sovjet-Unie vindt men in Rusland en Oekraïne en andere voormalige Sovjetlanden Georgische restaurants.

De belangrijkste nationale gerechten zijn chatsjapoeri, chinkali, pchali, satsivi, elardzji, tsjakapoeli, odzjachoeri en chartsjo, een variëteit aan deeg-, vlees- en groentegerechten. Daarnaast zijn er een aantal typische sauzen die bij vlees- of aardappelgerechten worden opgediend zoals tkemali en satsebeli. Voor het spijzen van vleesgerechten wordt adzjika gebruikt. Ook het gekruide Svanetisch zout uit de noordwestelijke bergregio Svanetië wordt gebruikt als smaakmaker in gerechten. De tsjoertsjchela is de bekendste nationale snack.


[bewerk]