Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/8

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verweer Tegen de Zwarte Kunsten (afgekort tot VTDZK) is een schoolvak in de Harry Potter-boekenreeks van de Britse schrijfster J.K. Rowling.

Zwarte Kunsten zijn toverspreuken en andere vormen van magie die gebruikt worden door duistere tovenaars zoals Voldemort en zijn Dooddoeners. Het vak leert je hoe je daartegen te beschermen. Omdat dit een zeer belangrijk vak is, wordt het op Zweinstein vanaf het eerste leerjaar gegeven.

Verweer Tegen de Zwarte Kunsten is Harry's beste vak op school, voor zijn S.L.IJ.M.B.A.L.len heeft hij alleen voor Verweer Tegen de Zwarte Kunsten een "uitmuntend" gehaald. Hij haalde vooral goede resultaten toen professor Remus Lupos het vak doceerde.

Het vak wordt elk jaar door een andere leraar gegeven, omdat de baan vervloekt is door Heer Voldemort nadat deze tot tweemaal toe was afgewezen voor deze functie. Leraren die het vak geven zijn Professor Krinkel (boek 1), Gladianus Smalhart (boek 2), Remus Lupos (boek 3, hij moet vertrekken omdat hij een weerwolf is), Bartolomeus Krenck Jr. vermomd als Alastor Dolleman (boek 4), Dorothea Omber (boek 5), Severus Sneep (boek 6) en Amycus Kragge (boek 7). Uiteindelijk wordt Voldemort vernietigd en is de vloek op het vak opgeheven en wordt er lesgegeven door een onbekende leraar.