Portaal:Israël/Wetenswaardigheid072007

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op 28 juni maakte justitie bekend dat ze op diens verzoek een overeenkomst had gesloten met president Moshe Katsav (61) die wordt verdacht van financiële en seksuele misdrijven. De overeenkomst komt erop neer dat Katsav schuld aan ongewenste intimiteiten bekent maar niet verder zal worden vervolgd voor aanranding en verkrachting. Hij zal een voorwaardelijke celstraf worden opgelegd, schadevergoedingen aan de gedupeerde vrouwen betalen en onmiddellijk zijn ambt neerleggen waardoor hij een riant pensioen misloopt.

Het akkoord riep het nodige verzet op, onder meer van vrouwenorganisaties, de kranten en een groep die zich verzet tegen corruptie. Het hooggerechtshof besloot daarom op 1 juli de regeling tussen Katsav en justitie voorlopig niet door te laten gaan.

Katsav meent onschuldig te zijn maar zou slechts om zijn familie te vrijwaren van een tegen hem gericht proces de regeling hebben getroffen. Openbaar aanklager Menachem Mazuz acht Katsav wel schuldig maar krijgt het bewijs niet rond en stemde daarom met de overeenkomst in.

De nieuw gekozen president Shimon Peres volgt Katsav in ieder geval uiterlijk op 15 juli op. Beide zijn van de Arbeiderspartij.