Portaal:Japan/Uitgelichte artikels/35

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij de Yalu-rivier

De Russisch-Japanse oorlog tussen het Russische Rijk en het Keizerlijke Japan om de heerschappij over Korea en Mantsjoerije begon op 8 februari 1904 toen de Japanse marine bij verrassing de Russische marinehaven Port Arthur aanviel, en eindigde met het tekenen van het voor de Russen vernederende verdrag van Portsmouth op 5 september 1905.

De oorlog kreeg een rampzalig verloop voor de Russen. Na ettelijke verloren veldslagen moesten op 2 januari 1905 de Russische troepen zich terugtrekken uit Port Arthur. Na de beslissende zeeslag van Tsushima en de muiterij op het Russisch slagschip de Potemkin op 2 juli 1905 was de wil om door te vechten aan Russische zijde gebroken.

Dit conflict was waarschijnlijk de eerste moderne oorlog. Een aanloop naar de verschrikkingen en grootschalige conflicten die zo tekenend zijn voor de beide Wereldoorlogen. Het was tevens de eerste oorlog waarbij een Aziatische Staat een moderne Europese grootmacht versloeg en vormde zo het beginpunt voor verschillende decennia van Japans imperialisme en expansie. (Lees verder)