Portaal:Jazz/Uitgelicht 346

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

André George Previn (geboren: Andreas Ludwig Priwin) (Berlijn, 6 april 1929) is een Amerikaans pianist, componist en dirigent.

Voordat zijn familie in 1937 naar Parijs verhuisde, studeerde Previn al aan het Koninklijk Conservatorium van Berlijn. Na verdere studie aan het conservatorium van Parijs vluchtte de Joodse familie in 1941 voor de nazi's naar de Verenigde Staten. Sweet Lorraine van Art Tatum inspireerde Previn om zich meer in de jazzmuziek te verdiepen.

Carrière[brontekst bewerken]

Op dertienjarige leeftijd startte Previn zijn carrière met radio-opnamen onder andere met Hoagy Carmichael. Op zijn vijftiende gaf hij een jazzconcert in de Philharmoniker concertzaal van Los Angeles. Zijn toenmalige impresario Laguna begon een opnamestudio, waarvoor Previn in 1945/46 zijn eerste grammofoonplaatopnamen maakte, onder andere met de jazzmuzikanten Willie Smith en Red Callender. Ook een eigen compositie van Previn, Sunset in Blue, werd daar opgenomen. Hij wordt gerekend tot de beste jazzmuzikanten van Amerika en speelde samen zowel met Ray Brown en Dizzy Gillespie alsook met Billie Holiday. Voor het trioalbum My Fair Lady met Shelly Manne en Leroy Vinnegar ontving hij in 1956 de eerste gouden plaat in de geschiedenis van de jazz.