Portaal:Kortrijk/Uitgelicht artikel/10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Station Kortrijk is het belangrijkste spoorwegstation in de stad Kortrijk en een van de belangrijkste stations in België. Er zijn vlotte treinverbindingen met alle belangrijke Belgische steden en naar Noord-Frankrijk.

In het station komen de volgende spoorlijnen samen: spoorlijn 66 (Brugge - Kortrijk) en 75 (Gent - Moeskroen). Vroeger vertrok hier ook de spoorlijn 83 (Kortrijk - Ronse). Even buiten het station beginnen ook de lijnen 69 (Kortrijk - Poperinge) en 89 (Denderleeuw - Kortrijk).

Vanuit dit station vertrekken verschillende nationale IC-, IR- en lokale treinen, alsook internationale treinen, zoals de IC-trein naar Rijsel. Naast het Station Kortrijk bevindt zich het busstation Tolstraat van waaruit alle bussen in de stad en streek vertrekken.

Nabij het station Kortrijk wordt sinds het voorjaar 2011 een nieuw, hypermodern seinhuis van de NMBS gebouwd worden. Hierin zal dan het sturen van het treinverkeer en het bedienen van de wissels en de seinen volledig computergestuurd verlopen. Op groot optisch controlebord is alle treinverkeer te volgen. Dit moet de veiligheid en de stiptheid ten goede komen. Dit nieuwe seinhuis komt er langsheen de Doornikselaan op de plaats van het voormalige postsorteercentrum Kortrijk X.

Lees meer...