Portaal:Prehistorie/Uitgediept

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uitgediept

Artikel van de maand
januari - februari - maart - april - mei - juni - juli
augustus - september - oktober - november - december

januari[brontekst bewerken]

Uitgediept

Een hunebed is een steenkamer die bestaat uit kleinere staande stenen (dat wil zeggen zwerfstenen) overdekt door grotere platte stenen. Met kleine stenen is vaak, maar niet altijd aan een zijkant een ingang gemaakt. Het geheel is overdekt met aarde zodat een forse heuvel ontstond.

Lees verder...

februari[brontekst bewerken]

Uitgediept

De Cycladische kunst was de kunst die tussen 4000 en 1100 v.C. op de eilandengroep de Cycladen werd geproduceerd. De werken werden gekenmerkt door het gebruik van modern ogende vormen. De bekendste Cycladische kunstwerken zijn de zogenaamde votiefidolen; naakte, marmeren vrouwfiguren met ovale hoofden, die behalve een grote stompe neus geen gelaat hebben. Votiefidolen werden in vele verschillende vormen gemaakt en vandaag de dag in grote aantallen gereproduceerd voor de verkoop aan toeristen. Andere kunstzinnige uitingen van de Cycladische bevolking waren de 'frying pans' en soortgelijke gebruiksvoorwerpen.

Lees verder...

maart[brontekst bewerken]

Uitgediept

Ötzi-gedenksteen.
Ötzi-gedenksteen.

Ötzi is de naam die is gegeven aan de ijsmummie van een neolithische man die op 19 september 1991 door Duitse toeristen hoog in de Alpen gevonden is. Deze vondst heeft onze kennis van het leven in de jonge steentijd, ongeveer 5350 jaar geleden, enorm verrijkt.

Lees verder...

april[brontekst bewerken]

Uitgediept

De Venus van Laussel
De Venus van Laussel
Venusbeeldjes is een verzamelnaam voor prehistorische voorwerpen, uit het Aurignacien of Gravettien, meestal in de vorm van een beeldje, die dikke of hoogzwangere vrouwen voorstellen. Deze beeldjes zijn ofwel uit steen, been of ivoor gesneden of van klei gemaakt en gebakken. De beeldjes van klei behoren tot de oudste voorbeelden van keramiek ter wereld.

Net als veel andere dergelijke artefacten zullen we hun ware betekenis nooit te weten komen, maar omdat mensen in die tijd niet zo snel dik werden als nu, zijn het waarschijnlijk emblemen van veiligheid en succes, vruchtbaarheidssymbolen, pornografische beelden of zelfs directe voorstellingen van verschillende godinnen.

Lees verder...

mei[brontekst bewerken]

Uitgediept
De Vinčacultuur (spreek uit: Vintsja) is een neolithische cultuur, die tussen het 6e en het 3e millennium v. Chr. over Servië en delen van Roemenië en Bulgarije verbreid was en waarvan, volgens een omstreden theorie, op aardewerk gevonden tekens het oudste schrift van de mensheid zouden zijn.

Lees verder...

juni[brontekst bewerken]

Uitgediept
De Swifterbantcultuur (ca. 4900 tot 3700 v. Chr.) was een typerend complex van culturele uitingen, gekenmerkt door keramiek met een typisch spitse vorm. De cultuur is genoemd naar het dorp Swifterbant in de Flevopolder, waar de eerste vondsten zijn gedaan. Het archeologische onderzoek naar deze cultuur heeft geleid tot een herziening van het denken over het Mesolithicum.

Lees verder...

juli[brontekst bewerken]

Uitgediept
De Komsacultuur (ca. 9000/6000 - ca. 2000 v. Chr.) was een mesolithische cultuur van jager-verzamelaars in het uiterste noorden van Scandinavië. De cultuur is genoemd naar de berg Komsa dicht bij Alta in de provincie Finnmark, waar in 1925 de eerste vondsten zijn gedaan.

Men nam vanwege overeenkomsten met culturen uit dezelfde tijd in Finland en Rusland aan dat de Komsamensen vanuit het oosten, uit Finland of Karelië, zijn gekomen toen de ijskap zich terugtrok. Ze leefden van wat de zee bood. De jacht op zeehonden is karakteristiek voor deze cultuur: het einde van de cultuur valt samen met het verdwijnen van de zeehond in dat gebied. De relatie van de Komsacultuur met de rotstekeningen van Alta is onduidelijk: het is mogelijk dat de makers van de tekeningen afstammelingen waren van de Komsacultuur. Of de Saami nazaten zijn van de dragers van deze cultuur is nog geheel speculatief.

Lees verder...

augustus[brontekst bewerken]

Uitgediept

Micoquien-vuistbijl
Micoquien-vuistbijl

Het Micoquien is een vroeg-middelpaleolithische industrie, die bestond tijdens het Eemien en het begin van de Würm- of Weichsel-IJstijd (ca. 130.000 - 70.000 BP). Technologisch wordt het Micoquien gekenmerkt door het voorkomen van bepaalde asymmetrische vuistbijlvormen (vuistblijlmessen).

De industrie is genoemd naar de typevindplaats La Micoque in de Dordogne in Frankrijk.

september[brontekst bewerken]

Uitgediept
Prehistorische kunst is de term die wordt gebruikt voor kunstzinnige expressies tot aan de ontwikkeling van het schrift. Uit het Paleolithicum zijn vooral de Venusbeeldjes en de grotschilderingen bekend.

Lees verder ...

oktober[brontekst bewerken]

Uitgediept

Stonehenge

Stonehenge is een megalitisch monument uit de Nieuwe Steentijd en de Bronstijd, dichtbij het dorpje Amesbury in de Engelse graafschap Wiltshire en ongeveer 13 kilometer ten noordwesten van Salisbury op de Salisbury Plains.

Lees verder...

november[brontekst bewerken]

Uitgediept
De Neanderthaler (zowel Homo sapiens neanderthalensis als Homo neanderthalensis zijn als wetenschappelijke namen in zwang), leefde tussen 150.000 en 30.000 jaar geleden verspreid over Europa, het Midden-Oosten en Centraal-Azië. In deze periode maakten de Neanderthalers twee IJstijden mee. Lees verder...

december[brontekst bewerken]

Uitgediept
Het Ħal Saflieni Hypogeum op Malta is een ondergronds complex dat als begraafplaats en waarschijnlijk ook als tempel dienst heeft gedaan. Het onderaardse complex is aangelegd tussen 4000 en 2500 v.Chr. en is daarmee ouder dan de Egyptische piramiden.

Lees verder...