Portaal:Rusland/Uitgelicht/03

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gagarin in Sweden.jpg

Joeri Aleksejevitsj Gagarin (Russisch: Юрий Алексеевич Гагарин) (Kloesjino, 9 maart 1934Novosjolovo, 27 maart 1968) was een Russisch piloot en kosmonaut.

Na te zijn afgestudeerd aan de technische school in 1955 trad Gagarin in dienst bij de luchtmacht van de Sovjet-Unie. Gagarin werd doorgestuurd naar een vliegschool in Orenburg, waar hij solovluchten in een MiG-15 maakte.

In 1960, na een lange zoektocht en selectieprocedure werd Joeri Gagarin naast 19 andere piloten gekozen voor het ruimtevaartprogramma van de Sovjet-Unie. Gagarin maakte vervolgens deel uit van een elite groep bestaande uit zes piloten, waaruit de eerste kosmonauten van het Vostokprogramma zouden worden gekozen. Gagarin en de andere kandidaten werden onderworpen aan experimenten om hun fysieke en psychologische gesteldheid te testen. Van de twintig oorspronkelijke kandidaten werden Gagarin en German Titov gekozen vanwege hun goede testresultaten en korte lichaamslengte, dit in verband met de beperkte ruimte in de capsule. Gagarin was 1.57 meter.

Op 12 April 1961, aan boord van de Vostok 3KA-3 capsule van Vostok 1, werd Gagarin de eerste mens in de ruimte en de eerste die een rondje om de aarde maakte. De vlucht bestond uit een enkele baan om de aarde en duurde 108 minuten van lancering tot landing. Zoals gepland landde Gagarin apart van zijn capsule aan een parachute, na op 7 km hoogte te zijn uitgestapt.

Gagarin kwam op 27 maart 1968 op 34-jarige leeftijd om het leven bij een ongeluk met een MiG-15 straaljager, tijdens een trainingsvlucht nabij Moskou.

lees verder...