Russische ruimtevaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Logo van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos
Monument voor de Veroveraars van de Ruimte, bij het metrostation VDNCh in Moskou (met op de achtergrond de Ostankino-toren)

Rusland en de voormalige Sovjet-Unie hebben een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de ruimtevaart. Naast aardsatellieten waren de speerpunten van de Russische ruimtevaart:

In de beginjaren van de ruimtevaart boekte de Sovjet-Unie allerlei successen (de eerste kunstmaan, de eerste mens in de ruimte, enzovoort), maar werd later voorbij gestreefd door de Verenigde Staten. Nadat de Sovjet-Unie uit elkaar gevallen was, dreigde Rusland als ruimtevaartnatie op de achtergrond te raken. Dankzij grote financiële bijdragen, met name vanuit de Verenigde Staten, en dankzij verwoede pogingen een plaats te veroveren in de commerciële ruimtevaart, slaagt de Russische ruimtevaart in het begin van de 21e eeuw er redelijk in om het hoofd boven water te houden. In juni 2006 werden nieuwe plannen bekendgemaakt om in 2012 een nieuwe onbemande maanmissie (Loena-Glob) te starten.[1]

Geschiedenis van de Russische ruimtevaart[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • RSC Energia is het bedrijf dat de Russische raketten ontwikkelt, bouwt, en lanceert.