Portaal:Shakespeare/Uitgelicht 47

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De moord op Julius Caesar

Julius Caesar is een tragedie van William Shakespeare, waarschijnlijk geschreven in 1599. Het verhaal gaat over het complot tegen de Romeinse politicus Julius Caesar, de moord en de nasleep van deze gebeurtenis. Het maakt deel uit van een reeks op de Romeinse geschiedenis gebaseerde toneelstukken waar we ook zijn Coriolanus and Antony and Cleopatra toe rekenen.

Julius Caesar werd voor de eerste keer opgevoerd in 1599. Waarschijnlijk was het met dit stuk dat het nieuwe Globe Theatre door Shakespeares theatergezelschap werd ingehuldigd. Nochtans dateert de eerste gezaghebbende tekst van het stuk, de First Folio, pas van 1623. Aan de talrijke onderrichtingen voor de acteurs die er in staan is te merken dat het waarschijnlijk niet op Shakespeares originele manuscript is gebaseerd. Als voornaamste bron voor zijn "Julius Caesar" maakte Shakespeare waarschijnlijk gebruik van Thomas Norths in 1579 verschenen Engelse vertaling van Plutarchus "Parallelle levens" (1e eeuw), een serie biografieën van beroemde Grieken en Romeinen wiens morele deugden en waarden hij prees.

In tegenstelling tot wat de titel laat uitschijnen, speelt Caesar niet de hoofdrol. Het personage duikt maar in drie scènes op aan het begin van het derde bedrijf. De protagonist in Julius Caesar is Brutus en het hoofdthema is zijn strijd tussen eer, patriottisme en vriendschap.

Julius Caesar is het eerste van de vijf grote tragedies van Shakespeare. De andere zijn Hamlet, Othello, King Lear en Macbeth.