Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/33

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De lokale basiliek
De lokale basiliek

Echternach (Luxemburgs: Iechternach) is de oudste stad in Luxemburg, gelegen aan de Sûre of Sauer aan de oostgrens van het groothertogdom. De stad werd in 698 gesticht door Willibrordus. Echternach is nu een belangrijke toeristische trekpleiser maar telt toch maar 4500 inwoners.

Centraal in de stad ligt het historische stadhuis in gotische stijl uit de 15e eeuw. In Tweede Wereldoorlog werd Echternach zwaar gebombardeerd waardoor een groot deel van de stad werd verwoest.

In Echternach is ook de abdij van Willibrordus te vinden met daarin het het graf van deze heilige. De Ierse monnik Willibrordus kwam naar Echternach vanuit Nederland en België en bouwde in het stadje een grote abdij. In het klooster zijn nu een school en kantoren te vinden. Sinds de Middeleeuwen vindt op dinsdag na Pinksteren jaarlijks een processie plaats ter ere van Willibrordus. De deelnemers van deze processie van Echternach, ook we de springprocessie genoemd, zijn aan elkaar vastgemaakt met witte zakdoeken en doen al springend vijf stappen vooruit en drie stappen achteruit. De heilige Willibrordus gold als een genezer van de Saint-Guy-kwaal: epilepsie.