Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/8

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Luxemburg
Luxemburg

Luxemburg (Luxemburgs: Lëtzebuerg, Frans: Luxembourg Duits: Luxemburg) is de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg, het ligt in het kanton Luxemburg en heeft zo'n 76.000 inwoners. De stad ligt aan twee rivieren: de Alzette (Uelzecht) en de Pétrusse (Péitruss).

In 963 bouwde graaf Siegfried een kasteel met een eenvoudige verdedigingsmuur op de Bock-rots. Hieruit is de stad Luxemburg ontstaan. In de loop der eeuwen werden er aan de westzijde nog twee verdedigingsgordels aangelegd. Verschillende ingenieurs, waaronder Vauban, bouwden de stad uit tot een van de sterkste vestingen van Europa. Hierdoor kreeg Luxemburg de bijnaam Gibraltar van het Noorden.

Tijdens het congres van Londen in 1867 werd Luxemburg neutraal verklaard en moesten de vestingwerken ontmanteld worden. Slechts 10% van de vesting is hierdoor bewaard gebleven.

De oude binnenstad en enkele overgebleven vestingwerken werden in 1994 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Luxemburg is een van de rijkste steden van Europa. De stad is een belangrijke stad voor de internationale bankwereld. Tegelijkertijd is de stad samen met Brussel en Straatsburg een van de belangrijkste vestigingsplaatsen van Europese instituties.

In 2007 zal Luxemburg samen met het Roemeense Sibiu de Culturele hoofdstad van Europa zijn, een titel die de stad in 1995 ook voerde.