Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nairobi rond 1980
Nairobi rond 1980

Nairobi is de hoofdstad van Kenia. De naam komt van het Masai Ewaso Nyirobi, dat "koele wateren" betekent. De oppervlakte is ongeveer 150 km2, en het aantal inwoners bedraagt circa 2 miljoen. De belangrijkste talen die er worden gesproken zijn Swahili en Engels.

Nairobi werd in 1899 gesticht als een bevoorradingsdepot voor de Oegandaspoorweg die werd aangelegd tussen Mombassa en Oeganda. De stad werd aan het begin van de 20ste eeuw geheel herbouwd, nadat hij was getroffen door de pest en was platgebrand. Daarna bleef de stad groeien. Nairobi werd in 1907 de hoofdstad van het Brits Oost-Afrikaans Protectoraat en bleef hoofdstad toen Kenia in 1963 onafhankelijk werd.

Nairobi heeft een internationale luchthaven Jomo Kenyatta International Airport. Onder meer KLM en British Airways landen hier.

Wilson Airport was het vliegveld in de tijd voor de straalvliegtuigen. Het werd in de jaren dertig en veertig gebruikt voor tussenlandingen op de route van Southampton naar Kaapstad. Op deze route werden vliegboten gebruikt tussen het Verenigd Koninkrijk en Kisumu, waarna de routes naar het zuiden door landvliegtuigen werden uitgevoerd. Wilson Airport is nog steeds in gebruik als vliegveld voor het gebruik van kleinere vliegtuigen, bijvoorbeeld voor het vervoer van toeristen. De internationale hulporganisatie Missionary Aviation Fellowship heeft hier een basis, vanwaaruit hulpvluchten worden gevlogen.