Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/44

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De skyline van Frankfurt am Main 's nachts

Frankfurt am Main (verouderd Nederlands: Frankfort aan de Main) is de grootste stad in de Duitse deelstaat Hessen en de vijfde stad van Duitsland. De stad is gelegen aan de oevers van de Main en telt 764.104 inwoners. De agglomeratie Frankfurt/Rhein-Main, waar Frankfurt het centrum van vormt, heeft meer dan 5,3 miljoen inwoners.

Frankonovurd werd voor het eerst in vermeld aan het eind van de achtste eeuw. In de eeuwen groeide de stad en in de hoge middeleeuwen verkreeg Frankfurt de status van vrije rijksstad. In de vrije stad Frankfort werden gedurende enige eeuwen de keizers van het Heilige Roomse Rijk gekozen en later ook gekroond. In de 19e eeuw was de stad de zetel van de Duitse Bond en de locatie van de Frankfurter Parlement, het eerste vrij gekozen Duitse parlement.

Tegenwoordig is Frankfurt een jonge Europese metropool en een grote moderne stad. De stad heeft 10 van de 12 punten op de lijst van wereldsteden. De stad is het voornaamste financiële centrum van Duitsland: de Deutsche Bundesbank en de Duitse beurs zijn er gevestigd, evenals de hoofdkantoren van verscheidene grote banken. Frankfurt staat daarnaast bekend als beurzenstad dankzij onder meer de Frankfurter Buchmesse, de jaarlijkse internationale uitgeversbeurs. Als zetel van de Europese Centrale Bank speelt de stad bovendien een grote rol in de Europese economie. Door de centrale ligging, het internationale vliegveld, het Frankfurter Kreuz en het Hauptbahnhof is de stad ook een belangrijk verkeersknooppunt binnen Duitsland en Europa. Kenmerkend voor Frankfurt is het moderne stadsbeeld dat als een der weinige Europese steden gedomineerd wordt door hoge wolkenkrabbers. Hierdoor wordt de stad ook wel Mainhattan genoemd.