Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hamburg in 1895
Hamburg in 1895

De Vrije en Hanzestad Hamburg is de op een na grootste stad van Duitsland en heeft de belangrijkste haven van het land. De stad ligt aan de rivier de Elbe. De stad maakt geen deel uit van een deelstaat, maar vormt er zelf een. Binnen de officiële grenzen wonen 1,7 miljoen mensen. In aangrenzende stedelijke gebieden wonen er nog eens 750.000. In de agglomeratie als geheel wonen 4 miljoen mensen.

De stad werd in de eerste tien jaar van de 9e eeuw gesticht onder de naam "Hamma Burg" ("versterkte stad") en werd in 845 door de Vikingen verwoest. In de Middeleeuwen maakte Hamburg, dat centraal lag ten opzichte van de belangrijkste handelsroutes op de Noordzee en de Oostzee, deel uit van de Duitse Hanze, een handelsverbond. Later bezetten onder andere Denemarken en Napoleon de stad. Branden teisterden Hamburg in onder andere 1284 en 1842 en in de Tweede Wereldoorlog werd de stad vooral in 1943 zwaar getroffen door bombardementen van de geallieerden.

Hamburg kent diverse vormen van industrie en heeft een metro en vliegvelden. De Alte Elbtunnel (1911) was de eerste rivierondertunneling op het Europese continent. Er zijn diverse wetenschappelijke instellingen, onder andere een universiteit en het Max-Planck-Gesellschaft. Sankt Pauli is een bekend vermaakscentrum. De meeste historische gebouwen zijn in de Tweede Wereldoorlog verwoest. De haven is de grootste zeehaven in Duitsland. Het zwaartepunt ligt op containeromslag. Groter wordende schepen dreigen tot verlies van omslag aan andere havens te leiden. Om dit te keren zou een uitdieping van de Elbe noodzakelijk zijn.

De belangrijkste kerken zijn: de neogotische Sint-Petrus, de Sint Jacobuskerk, de Katharinnenkerk en de Sint Michaelskerk. Verder kent Hamburg tal van indrukwekkende moderne bouwwerken.