Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/Week

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De dom van Keulen, gezien van de overzijde van de Rijn
De dom van Keulen, gezien van de overzijde van de Rijn

Keulen (Duits: Köln) is een stad in Duitsland, in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen aan de Rijn, ten noorden van Bonn en ten zuiden van Düsseldorf. Keulen is met 970.000 inwoners de vierde stad van Duitsland en de grootste van Noord-Rijnland-Westfalen. In de gehele Keulse agglomeratie wonen meer dan een miljoen mensen. De stad speelde vanaf de Middeleeuwen een belangrijke kerkelijke en politieke rol.

De naam van de stad gaat terug op de Romeinen, die er de nederzetting Colonia Agrippina hadden. Voor die tijd woonden er de Eburonen en de Romeinen noemden hun nederzetting op een eilandje in de Rijn Oppidum Ubiorum. De Romeinen vestigden er hun gouverneurszetel voor de provincie Germania Inferior, waaronder ook de nu Nederlandse gebieden ten zuiden van de Rijn vielen, en hierdoor groeide de nederzetting uit tot een flinke stad. In de plattegrond van het centrum van de stad is de oude ommuring en het Romeinse rechthoekige stratenplan nog zichtbaar.

Al in de vroege Middeleeuwen begon de stad weer te groeien omdat de ligging op het kruispunt van grote handelswegen en de Rijn belangrijk bleef. Ook de prins-bisschop van Keulen bleef steeds een belangrijke figuur op het politieke toneel van de Middeleeuwen en domineerde ook lange tijd het gebied van het huidige Nederland. In de Nieuwe Tijd verminderde de invloed buiten het Rijnland maar bleef hier de belangrijkste stad tot aan de industriële revolutie. Toen werden de noordelijker streken van het Ruhrgebied economisch veel belangrijker. Wel bleef het belang als cultuur- en universiteitsstad gehandhaafd en was er een van de belangrijkste spoorwegknooppunten van Duitsland. Het centrum van Keulen werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Nadat de verwoestingen van de oorlog hersteld waren groeide de stad weer snel uit tot zijn aloude positie van een van de belangrijkste steden van Duitsland.

[bewerk]