Portaal:Wielersport/Uitgelicht/3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rik Van Steenbergen

Rik Van Steenbergen (Arendonk, 9 september 1924Antwerpen, 15 mei 2003) was een succesvol Belgische wielrenner in de jaren '40, '50 en '60.

Van Steenbergen bezit een palmares als een boek. Als beroepsrenner, tussen 1942 en 1966, won hij onder andere twee keer de Ronde van Vlaanderen, twee keer Parijs-Roubaix, twee keer de Waalse Pijl, een keer Parijs-Brussel en een keer Milaan-San Remo. Hij werd driemaal wereldkampioen op de weg en schitterde meermaals in grote rondes. Hij was de snelste in verscheidene etappes in de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië en won eenmaal het puntenklassement in de Ronde van Spanje.

Rik Van Steenbergen (ook wel Rik I genoemd, ter onderscheiding van zijn collega en rivaal Rik Van Looy) werd wel eens verweten dat hij enkel voor het geld reed. Als hij een klassieker had gewonnen reed hij de rest van het seizoen mindere koersen voor het geld. Een krant berekende ooit dat hij één miljoen kilometer af maalde. Onderweg behaalde hij 1645 triomfen en draaide tot zijn 43ste mee aan de top.

«Lees verder...»