Portia (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portia
Portia fimbriata
Portia fimbriata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Arachnida (Spinachtigen)
Orde:Araneae (Spinnen)
Familie:Salticidae (Springspinnen)
Geslacht
Portia
Karsch, 1878[1]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Portia is een geslacht van springspinnen, die zich voeden met andere spinnen. De verschillende soorten blijven echter klein en zijn aan hun prooien gewaagd. Veel soorten vermommen zich als een takje of lijken op het prooidier. Er zijn ongeveer vijftien soorten van het geslacht Portia te vinden in Afrika, Australië, China, Sri Lanka, India, de Filipijnen en Vietnam.

Volgens Kefyn Catley, arachnoloog en onderwijzer aan het American Museum of Natural History, is deze spin “de vreemdste van alle spinnen”. Portia's hebben net als alle springspinnen twee zeer goed ontwikkelde voor-middenogen waarmee ze kunnen rondkijken (door niet hun oog zelf maar hun netvlies te bewegen) en kleuren kunnen onderscheiden[2]. Ze zijn zo in staat soortgenoten op ca 30 cm afstand als soortgenoten te herkennen.

Jachttechnieken[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot de meeste spinnen, die jagen op insecten, gebruikt Portia misleiding en mimicry om andere spinnen te vangen en op te eten. Soms imiteert ze een dier dat haar slachtoffer lekker vindt, zodat ze eenvoudig kan aanvallen. Vermomd als een hoop verscheurde, dode bladeren besluipt Portia haar slachtoffer bijna onmerkbaar. Soms imiteert het ook een insect dat in het web gevangen zit door aan het web te 'plukken'. Als de spin dan binnen bereik is, valt Portia aan. Van deze spinnen is ook aangetoond dat ze omtrekkende bewegingen kunnen maken om via een andere route boven het web van hun beoogde slachtoffer uit te komen, om zich daarna te laten zakken. Het is verbazingwekkend hoe een dier met een centraal zenuwstelsel ter grootte van een zoutkorrel een uitgebreid repertoire aan aanvalstechnieken heeft kunnen ontwikkelen.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende soorten zijn bij het geslacht ingedeeld:[3]