Practical joke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kinderstreich van Luigi Crosio (het kind ledigt een kopje in een hoed

Een practical joke (ook wel prank genoemd) is een grap waarbij men iets doet (waaronder ook valt iets vertellen dat niet waar is) of een ander iets laat doen. Men vertelt dus geen grap, maar haalt een grap uit met een 'slachtoffer'. Uiteindelijk wordt het slachtoffer, als die het nog niet door heeft, vaak verteld hoe het werkelijk is.

Of een slachtoffer ook de humor van dit soort grappen kan inzien is afhankelijk van de vorm waarin de practical joke wordt gegoten. Zeker als eenzelfde persoon al meerdere malen onvrijwillig als plezierleverancier is gebruikt, kunnen practical jokes ook gewoon als pesterij worden aangemerkt. Andere practical jokes, zoals die van de 1 april-traditie, zijn voor velen en ook voor de 'slachtoffers' een bron van vermaak.

Een practical joke wordt vaak door degenen die hem uitvoeren gefilmd en op een videosite gezet. Het slachoffer kan ook de kijker zijn. Die wordt dan bijvoorbeeld aan het eind van de video of in een volgende video verteld hoe het echt was/is. Een fake prank of staged prank (in scene gezette practical joke) is een practical joke waarbij het schijnbare slachtoffer acteert (of bijvoorbeeld een schijnbare inbraak, waarbij de eigenaar toestemming heeft gegeven), en de kijker daarover niet geïnformeerd wordt.