Practical joke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kinderstreich van Luigi Crosio (het kind ledigt een kopje in een hoed

Een practical joke (ook wel prank genoemd) is een plagerige grap die tot doel heeft verwarring, verbijstering, ongemak of schaamte teweeg te brengen bij het 'slachtoffer' met wie de grap wordt uitgehaald. Uiteindelijk wordt het slachtoffer, als die het nog niet door heeft, vaak verteld hoe de zaak werkelijk in elkaar stak. Practical heeft er betrekking op dat de grappenmaker geen grap vertelt maar uithaalt.

Of een slachtoffer ook de humor van dit soort grappen kan inzien, is afhankelijk van de vorm waarin de practical joke wordt gegoten. Zeker als eenzelfde persoon al meerdere malen onvrijwillig als slachtoffer is gebruikt, kunnen practical jokes ook gewoon als kwaadwillige pesterij worden aangemerkt. Andere practical jokes, zoals die van de 1 april-traditie, zijn voor velen en ook voor de slachtoffers een bron van vermaak.

Sinds het internettijdperk worden practical jokes vaak door degenen die ze uithalen gefilmd en op een videosite gezet. Dit wordt ook wel "prank" genoemd. Maar niet al deze filmpjes zijn echt. Bij een fake prank wordt geacteerd. Het "slachtoffer" weet wat er gaat gebeuren en speelt zijn verwarring of boosheid.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pranks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.