Primera División 1946 (Uruguay)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Primera División
Vlag van Uruguay
Land Uruguay
Bond AUF
Competitie Primera División
Seizoensdetails
Seizoen 1946
Kampioen Club Nacional de Football
Topscorer(s) Atilio García (Club Nacional de Football)
Aantal clubs 10
Gedegradeerd CA Progreso
Algemeen
Opgericht 1900
Website auf.org.uy
Navigatie
Vorige     Volgende
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Het seizoen 1946 van de Primera División was het 43e seizoen van de hoogste Uruguayaanse voetbalcompetitie.

Teams[bewerken | brontekst bewerken]

Er namen tien ploegen deel aan de Primera División tijdens het seizoen 1946. Negen ploegen wisten zich vorig seizoen te handhaven en één ploeg promoveerde vanuit de Primera B: CA Progreso kwam in de plaats van het gedegradeerde IA Sud América.

Primera División 1946 (Uruguay)
Montevideo
Montevideo
Alle teams in de Primera División 1946 waren afkomstig uit Montevideo.
Club Stad Stadion Vorig seizoen
Central FC Montevideo Estadio Parque Palermo 5e
CA Defensor Montevideo Parque Rodó 3e
Liverpool FC Montevideo Estadio Belvedere 7e
CS Miramar Montevideo Parque Campomar 8e
Montevideo Wanderers FC Montevideo Estadio Parque Alfredo Víctor Viera 9e
Club Nacional de Football Montevideo Estadio Centenario 2e
CA Peñarol Montevideo Estadio Centenario 1e
CA Progreso Montevideo Parque Miguel Campomar 1e (1ª B)
Rampla Juniors FC Montevideo Parque Nelson 6e
CA River Plate Montevideo Estadio Parque Federico Omar Saroldi 4e

Competitie-opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Alle clubs speelden tweemaal tegen elkaar. De ploeg met de meeste punten werd kampioen. De ploeg die laatste werd degradeerde naar de Primera B.

Kwalificatie voor internationale toernooien[bewerken | brontekst bewerken]

De winnaar van de competitie plaatste zich voor de Copa Ricardo Aldao (afgekort tot Copa Aldao). Deze beker werd betwist tussen de landskampioenen van Argentinië en Uruguay om zo te bepalen wie zich de beste Rioplatensische ploeg zou mogen noemen.[1] De nummer twee kwalificeerde zich voor de Copa de Confraternidad Escobar-Gerona (kortweg Copa Escobar-Gerona), waarin de nummers twee van Uruguay en Argentinië het tegen elkaar opnamen. Dit was het laatste jaar waarin de Copa Escobar-Gerona werd betwist.[2]

Torneo Competencia en Torneo de Honor[bewerken | brontekst bewerken]

Voorafgaand aan het seizoen werd het Torneo Competencia gespeeld tussen de ploegen in de Primera División. Dit toernooi werd gewonnen door CA Peñarol. Ook werd er gestreden om het Torneo de Honor. Deze prijs werd uitgereikt aan de ploeg die het beste presteerde in het Torneo Competencia en in de eerste seizoenshelft van de Primera División.

In totaal speelden de tien ploegen dit seizoen driemaal tegen elkaar. De eerste ontmoeting telde mee voor het Torneo Competencia en het Torneo de Honor, de tweede ontmoeting voor de Primera División en het Torneo de Honor en de laatste ontmoeting enkel voor de Primera División.

Eerste seizoenshelft[bewerken | brontekst bewerken]

Titelverdediger CA Peñarol moest na een 3–2 nederlaag tegen Central FC direct in de achtervolging. Op de tweede speeldag versloegen ze CS Miramar met 8–0, maar hiermee stonden ze nog altijd achter Central, dat ook hun tweede wedstrijd won. Ook Club Nacional de Football en Rampla Juniors FC had de eerste twee duels gewonnen. In de derde speelronde won Peñarol van Rampla Juniors en bleven Central en Nacional samen aan kop. Zij speelden vervolgens 1–1 tegen elkaar en hielden nog één punt voorsprong over op de winnende achetrvolgers Peñarol en Rampla Juniors. Hekkensluiter was op dat moment promovendus CA Progreso met nog maar een punt. Ook CA Defensor (afgelopen twee jaar derde geworden) had nog niet gewonnen.

Na vijf wedstrijden ging Nacional solo aan kop; ze versloegen Rampla Juniors met 7–0 terwijl Central gelijkspeelde tegen Liverpool FC. Ook Peñarol (tegen Montevideo Wanderers FC) kwam niet verder dan een remise in die speelronde. De Tricolores konden de volgende twee rondes ook winnen, terwijl de achtervolgers punten lieten liggen. Aan de vooravond van de Superclásico had Nacional zo drie punten meer dan Peñarol en die voorsprong bleef intact nadat de onderlinge wedstrijd in 1–1 eindigde. De laatste wedstrijd van de eerste speelronde won Nacional van Progreso, waardoor ze het Torneo de Honor wonnen. In de competitie gingen ze aan de leiding met drie punten meer dan Peñarol. Central stond derde met vier punten achterstand op de koploper. Progreso bezette de laatste plaats, met drie punten achterstand op CS Miramar en Montevideo Wanderers FC.

Tweede seizoenshelft[bewerken | brontekst bewerken]

In de terugronde raakte Central de aansluiting met Nacional en Peñarol kwijt. Terwijl de twee grote clubs hun eerste drie wedstrijden wonnen, behaalde de Palermitanos twee remises en een nederlaag. Na verlies tegen Nacional werd Central in de stand ook ingehaald door CA River Plate. De achterstand van beide ploegen op koploper Nacional was echter al groot.

De vijfde en zesde wedstrijd van de tweede seizoenshelft leverden twee nederlagen op voor Progreso, tegen degradatieconcurrenten Miramar en Montevideo Wanderers. De daaropvolgende wedstrijd wisten ze wel River Plate te verslaan, maar de kans op handhaving was nog altijd klein (het maximaal haalbare op dat moment was een beslissingswedstrijd; daarvoor moesten ze de laatste twee wedstrijden allebei winnen). In diezelfde speelronde leed Peñarol het eerste puntverlies van de terugronde. Nacional - dat nog altijd alles in de tweede seizoenshelft had gewonnen - verruimde hun voorsprong tot vier punten. Dat betekende dat ze kampioen zouden worden als ze niet zouden verliezen van Peñarol in hun op een-na-laatste wedstrijd. De wedstrijd eindigde echter in een 4–3 zege voor de Aurinegros, waardoor de beslissing pas op de laatste speeldag zou vallen. Ook de degradatiestrijd zou dan beslist worden, omdat Progreso hun tweede overwinning op rij boekte.

Tijdens de laatste speelronde speelde Nacional tegen Progreso. Deze wedstrijd eindigde in 5–1 voor Nacional. Dat betekende dat de Tricolores kampioen van Uruguay werden en de Gauchos del Pantanoso na een seizoen op het hoogste niveau alweer degradeerden. Uiteindelijk bleek het resultaat niet uit te hebben gemaakt; Peñarol (dat moest winnen om nog kans te maken op de titel) verloor en Montevideo Wanders (dat moest verliezen om Progreso nog kans te geven op handhaving) won. Peñarol eindigde zo op de tweede plaats, met vier punten minder dan Nacional. De derde plaats was voor River Plate, hun beste prestatie tot dan toe.

Eindstand[bewerken | brontekst bewerken]

Club Sp. W G V Pnt. DV DT DS
Club Nacional de Football 18 15 2 1 32 63 24 +39
2. CA Peñarol 18 12 4 2 28 53 21 +32
3. CA River Plate 18 10 1 7 21 28 21 +7
4. CA Defensor 18 7 4 7 18 40 31 +9
5. Central FC 18 5 6 7 16 33 39 –6
6. Rampla Juniors FC 18 6 4 8 16 24 37 –13
7. CS Miramar 18 4 6 8 14 24 44 –20
8. Liverpool FC 18 4 5 9 13 31 38 –7
9. Montevideo Wanderers FC 18 5 3 10 13 27 43 –16
10. CA Progreso 18 3 3 12 9 27 52 –25

Legenda[bewerken | brontekst bewerken]

Kleur Kwalificatie voor
Copa Aldao 1946
Copa Escobar-Gerona 1946
Degradatie naar Primera B 1947
Winnaar Primera División 1946

Club Nacional de Football
19e titel

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Topscorer werd Atilio García van landskampioen Club Nacional de Football. Het was de achtste topscorerstitel voor García in negen jaar, en de eerste sinds hij voor het Uruguayaans elftal had gespeeld.[3]

Speler Club Goals
1. Vlag van Uruguay Atilio García Club Nacional de Football 21

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]